Linkuri accesibilitate

Astăzi în Moldova şi în lume


Vizite ale diplomaţilor moldoveni în Italia, Slovacia şi Croaţia; Moldovatransgaz audiat de ANRE; În China începe congresul partidului comunist.


Continuă în Croaţia vizita delegaţiei parlamentare, condus de Igor Corman, preşedintele Comisiei pentru politică externă şi integrare europeană.

Ministrul de externe Iurie Leancă, soseşte în Slovacia, din Italia, pentru convorbiri cu premierul Robert Fico şi omologul său slovac Miroslav Laják. În centrul discuţiilor se vor afla eforturile Moldovei de integrare europeană şi sprijinul pe care Slovacia îl poate acorda în cadrul Parteneriatului Estic, Grupului Vişegrad şi Grupului Prietenilor Republicii Moldova din cadrul UE.

La Chişinău, parlamentul se reuneşte în şedinţă plenară, iar Consiliul de administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică analizează modul în care „Moldovatransgaz” a achiziţionat ţevi şi accesorii, între 2007 şi 2011.

Din agenda internaţională:

În China începe congresul partidului comunist, care va marca o schimbare de gardă şi de generaţie: preşedintele Hu Jintao va ceda conducerea partidului în favoarea vicepreşedintelui Xi Jinping. În martie, anul viitor, este de aşteptat ca Xi Jinping să devină şi preşedinte al ţării. Singura întrebare este dacă Hu Jintao va ceda şi conducerea armatei. De asemenea, se aşteaptă ca aripa reformatoare a partidului să ceară, între altele, o liberalizare a economiei, mai ales o reducerea a privilegiilor de care se bucură firmele de stat. O altă problemă cu care se confruntă partidul comunist este corupţia. Purtătorul de cuvânt al partidului a vorbit şi despre o mai mare transparenţă în cadrul partidului, dar, remarcă observatorii politici, nu există nici un indiciu că va renunţa la poziţia sa de partid unic.

În Brazilia, continuă al 15-lea congres internaţional împotriva corupţiei care, odată la doi ani, strânge zeci de funcţionari de stat, experţi, reprezentanţi ai afacerilor private. Tema congresului actual este: „Agenţii schimbării”.

La Moscova, preşedintele Vladimir Putin se întâlneşte cu preşedintele Israelului, Shimon Peres, ţară care se pregăteşte pentru alegeri anticipate. Cei doi demnitari vor inaugura, în centrul Moscovei, Muzeul ruso-israelian al Toleranţei, proiect iniţiat de Putin în 2007.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG