Linkuri accesibilitate

Neînţelegerile între forţele politice din Autonomia Găgăuză


„Fiecare parte nu vrea să cedeze şi fiecare parte vrea să câştige cît mai mult.”


Legislativul din Autonomia Gagauza, așa-numita Adunare Populară, și-a ales la începutul acestei săptămâni speakerul – pe omul de afaceri Dmitrii Constantinov. Acesta face parte din miscarea Novaia Gagauzia, condusă de primarul de Comrat Nicolae Dudoglu, cel care a râvnit anterior funcția de bașcan al autonomiei. Experții din regiune spun ca alegerea lui Constantinov va intensifica tensiunile politice din Găgăuzia, iar neînțelegerile locale se vor răsfrînge și asupra relației cu autoritățile de la Chișinău. Relatează Diana Răileanu.



La baza neînţelegerilor dintre forţele politice din Autonomia Găgăuză ar sta rivalitatea mai veche între actualul başcan Mihail Formuzal şi primarul de Comrat Nicolae Dudoglu. În opinia experţilor din regiune, situaţia politică se complică după ce în fruntea legislativului local, a fost ales Dmitri Constantinov, reprezentantul mişcării politice conduse de primarul Dudoglu. În opinia directorului executiv al centrului „Piligrim-Demo” din Găgăuzia, Mihail Sirkeli, Adunarea Populară ar putea pune beţe în roate executivului local, condus de başcanul Mihail Formuzal:

„Pentru că fiecare parte nu vrea să cedeze şi fiecare parte vrea să câştige cît mai mult posibil în această situaţie. De aceea, părerea mea este că va exista în continuare un război politic în primul rînd dintre Adunarea Populară şi Comitetul executiv, dar chiar şi dintre formaţiunile prezente în Adunarea Populară.”

Postul pentru funcţia de speaker a fost râvnit mai ales în condiţiile în care Mihail Formuzal nu va mai putea candida la un nou mandat de guvernator, prin urmare speakerul ar fi cel cu şanse mari la viitoarele alegeri, explică Mihail Sirkeli:

„Domnul Constantinov este membru al echipei „Găgăuzia Nouă” şi această formaţiune deja are un candidat pentru alegerile viitoare ale başcanului, Nicolae Dudoglu, care a fost contracandidatul dlui Formuzal. Până acum nu sunt care care sunt ambiţiile dlui Constantinov, poate dlui tot are ambiţia de a deveni başcan al Găgăuziei, dar până acum el nu a spus despre asta. Vom trăi şi vom vedea.”

După alegerile din septembrie a membrilor Adunării Populare din Găgăuzia, 25 de deputaţi au acces în executivul local ca şi independenţi, 7 din partea Partidului Comuniştilor, doi din partea PLDM şi unul reprezentând Partidul Socialiştilor. Din cauza numărului dominant al independenţilor, relaţia dintre autorităţile locale de la Comrat şi cele centrale de la Chişinău e una incertă, este de părere analistul politic Bogdan Ţîrdea:

„Fiindcă ei ar reprezenta două grupări politice locale. Prima e vorba de „Edinaia Găgăuzia” a domnului başcan Mihail Formuzal şi a doua e reprezentată de Nicolae Dudoglu, primarul de Comrat, liderul la „Novaia Găgăuzia”. Îmi este foarte complicat să vă spun care este raportul de forţe între aceste două grupări politice. De ce? Fiindcă e greu de stabilit care este afilierea politică a acestor aşa zişi independenţi. Ei migrează dintr-o tabără în alta, ei votează conjunctural, au comportamente şi idei politice în funcţie de interesul lor personal.”

Potrivit experţilor cu care am stat de vorbă, partidele parlamentare de la Chişinău ar avea, totuşi, exponenţi în Adunarea Populară din Găgăuzia, or mişcarea social politică „Novaia Găgăuzia” a primarului Nicolae Dudoglu, se spune că ar fi sprijinită de Partidul Democrat, iar „Edinaia Găgăuzia” a başcanului Mihail Formuzal s-ar bucura de susţinerea Partidul Liberal Democrat.
Previous Next

XS
SM
MD
LG