Linkuri accesibilitate

Aş dori poate să studiem ceva mai modern la școală...


Nicoleta Cozma
Nicoleta Cozma

La librăria din Cartier, Alla Ceapai a stat de vorbă cu Nicoleta Cozma elevă în clasa a 9 la Liceul Gh. Asachi din Chişinău.


Nicoleta Cozma: „Ultima carte pe care am citit-o este Tunele de Rodrick Gordon şi Brian Williams. În această carte se povesteşte despre un băiat care avea un hobby mai neobişnuit - să sape tunele şi împărtăşea acest hobby cu tatăl său. într-o zi tatăl a dispărut, iar băiatul a plecat în cătarea lui. În această aventură tatăl său s-a dovedit a fi sub pământ şi acolo a descoperit o civilizaţie nouă.”

Europa Liberă: O idee, o morală din această carte care ar fi pentru tine?

Nicoleta Cozma: „Să ne preţuim părinţii, doar aceşti oameni ne-au dat viaţă şi ne-au crescut nu ai cum să nu îi iubeşti.”

Europa Liberă: De ce ai recomanda şi altor tineri să citească această carte?

Nicoleta Cozma: „Pentru că este o carte foarte interesantă şi unii chiar ar putea să se regăsească în ea. O recomand mai ales celor care iubesc aventura şi emoţiile, adică celor care sunt emotivi.”

Europa Liberă: Dar printre lecturile care îţi propune programul şcolar regăseşti toate care îţi sunt pe plac?

Nicoleta Cozma: „Nu, deoarece sunt unele cărţi, de exemplu cele istorice care nu mă reprezintă, dar sunt altele care le citesc. Însă aş dori poate ceva mai modern. Nu spun că trebuie să excludem total literatura clasică, însă poate cumva să introducem şi literatură modernă.”

Europa Liberă: Ţie, cine ţi-a educat dragostea de a citi?

Nicoleta Cozma: „Bunicii, în mod special. De mic copil ei îmi procurau foarte multe cărţi şi eu deja nu aveam de ales şi trebuia să le citesc, dar până la urmă mi s-a părut ceva interesant şi am înţeles că cititul trebuie să facă parte din activităţile zilnice.”

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG