Linkuri accesibilitate

Alegerile prezidențiale din SUA - o trecere în revistă a competiției electorale


La un centru de vot în statul Ohio
La un centru de vot în statul Ohio

O corespondență în direct de la Columbus, Ohio.




Vlad Sela
Vlad Sela
Președintele american, Barack Obama a câștigat un nou mandat de 4 ani la alegerile prezidențiale de marți, iar contracandidatul său republican, Mitt Romney și-a recunoscut înfrângerea și l-a felicitat pe învingător.

Televiziunile americane anunțaseră victoria lui Obama în cursul nopții după ce s-a estimat că președintele în exercițiu ar învins în statul Ohio. Este un stat mare și decisiv pentru că, în Statele Unite, victoria la prezidențiale depinde nu de votul popular la scară națională, ci de câștigarea celor mai mari state care au și cei mai mulți electori. În Ohio s-a aflat în noaptea alegerilor corespondentul Europei Libere, Valeriu Sela. Înainte de aflarea câștigătorului, l-am întrebat dacă împărtășește impresia că unul din rezultatele acestei campanii strânse este o societate americană care pare foarte polarizată
.

Valeriu Sela: „Pare polarizată pentru că este polarizată de ani buni. Situația era identică și cu 12 ani în urmă, când a fost ales George W. Bush și când un singur stat, Florida a decis rezultatul alegerilor și decizia a fost luată de Curtea Supremă.

Există o diviziune masivă între două filosofii de guvernare. Filozofia pe care o exprimă Mitt Romney, conservatorii, Partidul Republican este o filozofie care nu are încredere în capacitatea statului de a rezolva problemele societății și are mai multă încredere în sectorul privat, a micilor afaceri, a întreprinzătorilor de a oferi populației bunăstare și serviciile de care are nevoie.

O altă filozofie reprezentată de stânga americană, de Barack Obama, de Partidul Democrat consideră că statul are un rol important de jucat pentru a obține același rezultat de bunăstare și, în condițiile actuale, depășirea crizei. Această polarizare s-a accentuat foarte mult o dată cu alegerea lui Barack Obama în 2008.

La începutul mandatului lui Obama, liderul Republicanilor din Senat a spus că scopul principal al activității lor este înlăturarea lui Obama, ca să nu mai poată fi ales după patru ani. Din această atitudine a rezultat un blocaj teribil la nivelul puterii legislative. A fost foarte greu de adoptat legi în acești patru ani. Barack Obama a obținut câteva lucruri, între care reforma sistemului de asigurări medicale. Dar nu a obținut mare lucru în afară de asta din cauza acestui blocaj care a accentuat polarizarea societății și a făcut ca lucrurile să arate mult mai rău decât erau în realitate.

Deci, este o diviziune ideologică, pe de o parte, iar pe de altă parte una care rezidă în atitudinea Republicanilor față de Barack Obama. Aceste lucruri combinate, pe un fundal de criză economică au determinat împărțirea societății americane, practic, în jumătate.

Europa Liberă: Misiunea principală a noului președinte va fi să încerce să reconcilieze aceste două părți ale societății americane, sau pe agendă sunt chestiuni mai stringente cum ar fi imensa datorie a Statelor Unite.

Valeriu Sela:
„Imensa datorie are legătură cu divizarea. Când a candidat cu patru ani în urmă, Barack Obama a venit cu această idee că Washingtonul este divizat și că el o va corecta, că va obține ca Republicanii și Democrații să conlucreze. Nu a reușit. Ar fi o altă întrebare de ce nu a reușit și am dat un exemplu deja. Dar fapt este că diviziunea este la fel de accentuată, dacă nu și mai accentuată decât era înainte.

Există o altă problemă care vine acum, după alegeri. Un acord obținut între casa Albă și Congres prevede că, dacă aceste ramuri ale puterii nu se înțeleg în legătură cu reducerea cheltuielilor guvernamentale pentru corectarea deficitului bugetar, atunci intră în vigoare automat reduceri de cheltuieli în domenii vitale, între care și apărarea. Deci, ei vor trebui să se pună de acord foarte rapid, imediat după aceste alegeri și aceasta este o prioritate.

Micșorarea datoriei vizează nu doar scăderea cheltuielilor, ci și, eventual, majorarea de impozite care să aducă venituri la buget. Mulți spun că după alegeri, în condițiile victoriei lui Obama când dispare obiectivul Republicanilor de a-l împiedica să câștige, vor exista condiții mai bune decât cele de până acum ca cele două partide să se pună de acord.

Cei care sunt aleși acum în Congres și la Casa Albă înțeleg că testul principal este economia americană, care oricum are rezultate mai bune decât în Europa după această criză. Ei înțeleg că depinde de ei să rezolve această problemă. Dacă se pun de acord, atunci America este într-o situație destul de bună sau mult mai bună decât alte state afectate de această criză globală.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:05 0:00
Link direct
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG