Linkuri accesibilitate

Asemănări între alegerile de președinte din Statele Unite și alegerile pentru Parlamentul României (Evenimentul zilei)


Greii actualei puteri vor avea destule surprize la alegeri (România liberă).


Comentariul semnat de Sorin Ionita in ziarul Evenimentul zilei gaseste destule asemanari intre alegerile de presedinte din Statele Unite si alegerile pentru Parlamentul Romaniei, programate pentru 9 decembrie. Ceea ce le apropie ar fi „kommentariatul”. „E o mare discordanţă între cantitatea de vitriol care se varsă în mediile de comunicare şi ceea ce gândeşte votantul de rând”, scrie Sorin Ionita. Si in România esenţa campaniei constă în „energizarea celor deja înrolaţi într-o tabără ca să vină la urne”. Ea se face „băgând în viteză maşinăria de partid”. „Trebuie să spui lucruri trăznite ca să te aplaude ai tăi, iar nu să duci polemici cu argumente raţionale că să convingi pe cine nu e deja convins”. Marea deosebire sta insa in calitatea liderilor. Cu Barrack Obama sau cu Mitt Romney, America va merge cam in aceeasi directie. In Romania insa nu se poate spune acelasi lucru, adauga Sorin Ionita.

Ziarul Adevarul a comandat un sondaj de opinie, ale carui rezultate au fost comunicate recent, si pe care le discuta astazi Ion M. Ionita. Este pentru prima data cand fortele politice intra in alegeri pe fond de scadere a popularitatii principalilor lideri, iar explicatia este ca niciuna dintre parti nu mai are asa numitii lideri-locomotiva, cum au fost Ion Iliescu pentru PSD si Traian Basescu pentru PDL. Stanga sta aparent mai bine, pentru a reusit sa propulseze doua figuri noi, pe Crin Antonescu la liberali si respectiv pe Victor Ponta la social-democrati. Numai ca si unul si altul si-au erodat rapid popularitatea. Dreapta, in schimb, arata comentatorul de la Adevarul, a esuat cu Mihai Razvan Ungureanu, care, conform acestui sondaj, a inregistrat cea mai abrupta scadere. Motivul ar fi ca a acceptat multi „traseisti”, adica politicieni din celelalte partide, la coagularea propriei formatiuni politice.

In Romania libera, Tom Gallagher spune ca greii actualei puteri vor avea destule surprize la aceste alegeri, nu degeaba s-au refugiat din colegiile electorale ale capitalei catre provincie. Mai putin erodat dupa criza politica din vara, Victor Ponta are totusi un viitor incert, chiar si in situatia unei victorii consolidate a USL. La cel mai mic semn de normalizare a relaţiilor ţării cu UE sau cu presedintele Traian Basescu, impotriva lui Ponta s-ar ridica imediat exact colegii de coalitie, marii „antibasisti”, Dan Voiculescu, Crin Antonescu sau Liviu Dragnea.
XS
SM
MD
LG