Linkuri accesibilitate

Schimbare cheie la Ministerul rus al Apărării prin demiterea lui Anatoli Serdiukov


Președinte Vladimir Putin și ministrul apărării demis astăzi, Anatoli Serdiukov la o recepție în iunie 2012
Președinte Vladimir Putin și ministrul apărării demis astăzi, Anatoli Serdiukov la o recepție în iunie 2012

Ministerul apărării are puteri imense în Rusia, administrând anual miliarde de dolari prin intermediul industriei de apărare.


Președintele Rusiei, Vladimir Putin, l-a demis pe ministrul apărării la două săptămâni după începerea unei anchete privind posibile fraude la vânzarea unor bunuri ale armatei. Președintele a făcut anunțul demiterii lui Anatoli Serdiukov astăzi, după o întâlnire cu guvernatorul regional Serghei Șoigu, pe care l-a numit ministrul apărării. Mircea Țicudean are detalii despre anunțul făcut de Vladimir Putin.

Într-o apariție televizată, președintele rus Vladimir Putin a spus că l-a demis pe ministrul apărării Anatoli Serdiukov dată fiind „situația care s-a creat la Minister” și în speranța că ea se va limpezi cât mai repede.
În locul lui Serdiukov președintele rus l-a numit pe un vechi aliat de-al său: Serghei Șoigu, fost ministru al situațiilor de urgență și, la ora anunțului, guvernatorul regiunii Moscova.

Demiterea ministrului rus al apărării de către președintele Putin
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:36 0:00

Într-o primă reacție Șoigu a spus că oferta venită la numai un an de când a fost ales guvernator este neașteptată, dar că va face tot ce îi va sta în putință pentru a face față noii funcții și pentru „modernizarea” forțelor armate ale Rusiei. După câteva ore, locul lui Șoigu în funcția de guvernator al regiunii capitalei a fost acordat cu titlu de interimat lui Ruslan Țalikov, până la alegerile regionale de la anul.

Demiterea lui Serdiukov vine după ce luna trecută Comitetul Investigativ al Rusiei a deschis o anchetă în ceea ce pare să fi fost o schemă de sifonare a avuției armatei de către oameni de afaceri și funcționari publici apropiați ministerului. Ținta operațiunii a fost holdingul ministerului apărării, Oboronservis, căreia suspecții i-ar fi înstrăinat proprietăți imobiliare și acțiuni la prețuri artificial de mici, păgubind statul de cel puțin trei miliarde de ruble, sau aproape o sută de milioane de dolari. Anchetatorii ruși au percheziționat luna trecută birouri de la ministerul apărării.

Nu este limpede în ce măsură va fi implicat în anchetă ministrul demis. Agențiile rusești scriu că Vladimir Putin avea mai multe motive de nemulțumire față de funcționarea Ministerului cu Serdiukov la conducere, inclusiv nerezolvarea problemei locuințelor de serviciu pentru militari.

Purtătorul de cuvânt al Comitetul Investigativ, Vladimir Markin, a spus agenției Interfax că Serdiukov va fi chestionat în ancheta privind fraudele de la Oboronservis „dacă va fi nevoie”. Reuter scrie că investigația a ridicat semne de întrebare legate de relația lui Serdiukov cu o femeie din conducerea armatei în al cărei apartament s-au găsit zeci de tablouri scumpe, obiecte de colecție și peste o sută de inele de mare valoare.

Un ziar rusesc de bulevard cu legături în cercurile militare rusești a scris că în momentul începerii raidului Serdiukov se afla în apartamentul femeii. Serdiukov a fost șeful unui magazin de mobilă și apoi șeful serviciului de impozite al Rusiei înainte de a deveni ministrul apărării în 2007. El și-a atras antipatia comandanților militari prin efortul de a reduce efectivele armatei, soldate cu concedierea a aproximativ 200.000 de oameni și desființarea multor unități militare.

Nu este deocamdată clar dacă demiterea lui Serdiukov va schimba cursul reformelor din armata rusă.

Înlocuitorul lui, Serghei Șoigu, este un fost general și fost ministru al situațiilor de urgență, un trecut despre care AP scrie că l-ar face acceptabil pentru comandanții armatei. Reuter adaugă că Shoigu s-a dovedit de-a lungul anilor „total loial” Kremlinului, nu a fost implicat în niciun scandal de corupție și nici nu a dat semnale exagerate de ambiții politice.

Tot Reuter scrie că Ministerul apărării are puteri imense în Rusia, administrând anual miliarde de dolari prin intermediul industriei de apărare, care este al doilea exportator de armament din lume. Președintele Putin a promis că statul va cheltui pentru apărare peste 700 de miliarde de dolari până la sfârșitul deceniului curent.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG