Linkuri accesibilitate

Accidentul dela Mereni


Guvernul a decis să întindă o mână de ajutor familiilor victimelor.


Duminică dimineață un microbuz care transporta 10 pasageri a fost lovit de o garnitură de tren în preajma statiei Mereni, raionul Anenii Noi. În urma accidentului patru persoane au decedat, iar alte patru sunt internate in spital, inclusiv șoferul. Potrivit datelor preventive ale poliției, șoferul microbuzului e vinovat de accident, iar pe numele lu s-a deschis deschis un dosar penal. Daca va fi gasit vinovat, soferul microbuzului risca pana la 10 ani de inchisoare si in urmatorii cinci ani va fi lipsit de dreptul de a conduce. Detalii are Alla Ceapai.

Deocamdată nu este limpede de ce şoferul microbuzului a traversat calea ferată fiind atenţionat de semafor şi de semnalul sonor despre apropierea trenului. Iată ce spune şeful secţiei monitorizare şi control a poliţiei transportului Vladislav Hârjeauca:

„Preventiv se examinează informaţia referitor la încălcarea regulilor de circulaţie rutieră de către conducătorul microbuzului de pasageri. În cazul că persoanei respective o să-i fie dovedită vină conform art. 264 aliantul 5 a Codului penal urmează să fie pedepsită cu închisoarea de la 6 la 10 ani cu privarea dreptului de a conduce mijloace de transport pe un termen de 5 ani. ”

Până acum microbuzul implicat în accident era închiriat de o companie de transport din municipiul, activând pe ruta 120. Deocamdată compania îşi declină orice responsabilitate, aşa cum a lăsat să se înţeleagă administratorul acesteia Nicolae Seredneac:

„Noi arendăm maşina exclusiv pentru rutele municipale, dar ce se întâmplă noaptea şi în afara orelor de lucru nu noi purtăm responsabilitate. Această condiţie este stipulată şi în contractul de angajare a şoferilor. Din câte ştim noi microbuzul nu avea defecţiuni tehnice. Deci, vinovat în acest accident se face factorul uman. Cred că şoferul nu a observat semaforul, şi aici compania nu poartă vină.”

Viceministrul transporturilor Boris Gherasim se arată convins că odată cu adoptarea noului Cod al Transportului se va reuşi responsabilizarea şoferilor care transportă pasageri:

„Va soluţiona foarte multe probleme, inclusiv probleme ce ţi de pregătirea şoferilor, probleme ce ţin de dotarea întreprinderilor cu echipament, cu baza materială şi financiară. Va fi inclus un stagiu repetat la o perioadă de 2, maxim 3 ani a şoferilor care transportă călători şi o examinare a capacităţilor lor.”

Viceministrul Gherasim dă asigurări că la începutul anului viitor la trecerea de calea ferată unde s-a produs ieri accidentul va fi amplasată o barieră de protecţie.

Amintim că acum un an după un accident similar de lângă satul Bulboaca unde au murit 8 persoane, primul ministru a emis o dispoziţie prin care a cerut să fie amplasate mai multe bariere de protecţie de-a lungul căii ferate. L-am întrebat pe viceministru Boris Gherasim de ce a rămas neîndeplinită dispoziţia premierului?

„Nu e atât problema asta tragică că nu sunt mijloace financiare. Se vor găsi, dar costul trebuie să fie unul real, fiindcă se vehiculează cu diferite costuri. De aceea noi poate am mai tergiversat puţin, până am ajuns la concluzia că costul trebuie să fie real al unei bariere, dar nu să facem cuiva posibilitatea să beneficieze din aceasta.”

Guvernul a decis să întindă o mână de ajutor familiilor victimelor accidentului produs duminică în preajma satului Mereni, promițându-le susținere financiară, chiar dacă cel care se face vinovat de provocarea accidentului este obligat prin lege să achite despăgubiri victimelor.
Previous Next

XS
SM
MD
LG