Linkuri accesibilitate

Dan Voiculescu ar vrea o schimbare rapidă a Constituției prin care președintele să nu mai fie ales prin vot direct (România Liberă)


Campania electorala nu se va duce in jurul niciunui proiect politic (Evenimentul Zilei).



Miza campaniei pentru alegerile parlamentare din decembrie s-a conturat amenintator, gaseste Dan Cristian Turturica intr-un comentariu publicat in editia de weekend a ziarului „România liberă”. Ipoteza lui este ca liderul din umbra al Uniunii Social-liberale, Dan Voiculescu, ar vrea o schimbare rapida a Constitutiei, prin care presedintele sa nu mai fie ales prin vot direct, ci de catre Parlament. Liderul din umbra al USL ar avea nevoie de o asemenea parghie, intrucat se teme de tradare in interiorul aliantei, adica in Partidul Social-Democrat si in Partidul National Liberal. Aceasta ar fi si explicatia acalmiei din confruntarea electorala. ”Nu lupta pentru voturile noastre este cea prioritară, din păcate, ci aceea între partide şi mai ales între lideri, chiar şi din acelaşi partid, pentru eliminarea celor ce ar putea schimba locurile pe podium”. Intre linia de sosire si podium e cale lunga, mai spune Dan Cristian Turturica. USL va castiga alegerile, dar nu rezultatul votului va aduce un prim ministru USL la Palatul Victoria, ci jocurile dintre centrele de putere din alianta. Intentiilor lui Dan Voiculescu ar urma sa i se opuna cat de curand „institutiile statului”, respectiv serviciile de informatii, adica tocmai acelea pe care Dan Voiculescu doreste cu inversunare sa le poata controla prin intermediul Parlamentului. Aceasta lunga analiza din „România liberă” vorbeste si despre o alegere dificila in fata careia se gaseste premierul Victor Ponta. In opinia autorului, premierul social democrat este vazut de cancelariile occidentale drept „raul cel mai mic”. Ar putea trece de partea statului de drept, primind si sprijinul vestului. Sau dimpotriva, dar in acest caz ar trebui sa tina cont de cum il priveste puternicul lider conservator.

„Ultimul an a fost dominat de ură şi obsesii în politică”, observa si Malin Bot, intr-un articol din „Evenimentul zilei”. Campania electorala nu se va duce in jurul niciunui proiect politic, asa cum ar fi normal, ci exclusiv in batalii interpersonale, chiar in interiorul aceluiasi partid.
Tot in „Evenimentul zilei”, Mircea Mihaies se opreste la cazul senatorului Mircea Diaconu. Acesta trebuia sa paraseasca fotoliul de parlamentrar ca urmare a unei situatii de incompatibilitate confirmate de Inalta Curte de Casatie si Justitie. Senatul a refuzat sa aplice sentinta Inaltei Curti, ceea ce, arata Mihaies, echivaleaza cu niste „paşi bine calculaţi din operaţia de instaurare a autoritarismului de extracţie naţionalist-şovină”. „La vârful USL, mai spune el, nu mai e un secret pentru nimeni că următorul obiectiv va fi forţarea excluderii României din Uniunea Europeană”.
XS
SM
MD
LG