Linkuri accesibilitate

„Noi privim frontiera de stat ca pe un întreg, ca pe un sistem”


Valentina Ursu în dialog cu col. Rosian Vasiloi, directorul adjunct al poliției de frontieră din Moldova.



Pînă la vară Republica Moldova trebuie să încheie negocierile cu Uniunea Europeana privind acordul de liber schimb și cel de asociere, și să aplice o mare parte din cererile europene care ar permite liberalizarea regimului de vize. Valentina Ursu a stat de vorba cu Rosian Vasiloi adjunctul șefului poliției de frontieră din Republica Moldova.

Europa Liberă: Domnule Vasiloi, se zice că şi poliţia de frontieră face parte din cartea de vizită a Republicii Moldova. E pregătită astăzi poliţa de frontieră să facă faţă tuturor rigorilor pe care le cer şi cei din Uniunea Europeană?

Rosian Vasiloi:
„Chiar aşa şi este. Poliţia de frontieră este cartea de vizită a ţării. Aţi menţionat un lucru care pe mine mă deranjează: nu este cerinţă din partea Uniunii Europene. Noi privim acele reforme pe care le implementăm ca pe o cerinţă din partea cetăţenilor care doresc, traversând frontiera de stat, să primească servicii de cea mai înaltă calitate.”

Europa Liberă: Pe cât de uşor sau greu este astăzi să treci frontiera?

Rosian Vasiloi:
„În cazul în care cetăţeanul respectă toate rigorile legii în ceea ce ţine de traversarea frontierei de stat, este foarte uşor.”

Europa Liberă: Rigori ar însemna acte în regulă?

Rosian Vasiloi:
„Acte de călătorie în regulă, condiţii de intrare şi de ieşire, fie că e cetăţean al Republicii Moldova, fie cetăţean străin care intră sau iese de pe teritoriul Republicii Moldova, să fie îndeplinite în conformitate cu Legea cu privire la frontiera de stat.”

Europa Liberă: Migraţia ilegală vă dă bătăi de cap?

Rosian Vasiloi:
„Criminalitatea transfrontalieră este divizată pe diferite dimensiuni: migraţia ilegală, crima transfrontalieră, contrabanda. Şi suntem conştienţi de faptul că nu putem stopa acest flagel.”

Europa Liberă: Îl puteţi diminua, cel puţin.

Rosian Vasiloi:
„În procesul de reformă. Consolidarea relaţiilor de parteneriat, cooperare, schimb de informaţii, în regim real de timp, folosind tehnicile şi procedeele performante, IT, soft-uri, baze de date, ne străduim să implementăm, la nivel naţional, pe verticală şi pe orizontală, la nivelul Departamentul Poliţiei de Frontieră, Serviciul Vamal, Poliţia Naţională, alte organe de drept, atât şi la nivel teritorial. Şi, nu în ultimul rând, la nivel internaţional, fie cooperarea cu serviciile partenere din statele vecine, fie la nivel regional cu Interpol, Europol, Frontex, aceasta fiind o posibilitate enormă în ceea ce ţine de schimbul de informaţie. Şi ne dorim să dezvoltăm acest parteneriat, în baza acordului din 2008, pe mai departe. Anul trecut a fost semnat Acordul cu privire la înfiinţarea Centrului Comun de Contact de la Galaţi. Suntem la etapa de definitivare a protocolului cu privire la mecanismele de schimb de informaţie. Acest e un mecanism de cooperare cu partenerii noştri nu numai din România, deoarece acest centru de la Galaţi este un mijloc de cooperare per Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: Frontiera moldo-română coincide cu frontiera Uniunii Europene. Şi atunci rigorile sunt foarte dure. Dar, pe de altă parte, nu ar trebui să vă liniştească şi ceea ce se întâmplă la frontiera moldo-ucraineană. Există şi acest segment buclucaş, segmentul transnistrean pe această graniţă dintre Moldova şi Ucraina.

Rosian Vasiloi:
„Noi nu divizăm frontiera de stat a Republicii Moldova pe sectoare mai importante şi mai puţin importante. Noi privim frontiera de stat ca un întreg, ca un sistem. În ceea ce ţine de segmentul frontierei de stat cu Ucraina, este evident că un suport considerabil primim din partea partenerilor noştri din Ucraina. Şi în altă dimensiune a cooperării...”

Europa Liberă: EUBAM.

Rosian Vasiloi:
„Este misiunea EUBAM. După ce am intrat cu noua echipă în Departamentul Poliţiei de Frontieră, am schimbat accentele. Toate activităţile se bazează pe rezultatul final. Acţiunile şi, în primul rând, care va fi impactul asupra cetăţeanului, ce servicii va primi el la frontiera de stat şi al doilea care va fi impactul asupra activităţii. Vorbesc despre Poliţia de Frontieră, dar cred că şi alte servicii fix acelaşi lucru îl fac, în cooperarea noastră cu EUBAM. Cooperarea cu partenerii noştri din Ucraina se bazează pe diferite dimensiuni. Anul acesta a fost semnat Acordul cu privire la patrularea comună, posibilă numai cu asistenţa EUBAM.”

Europa Liberă: Domnule colonel, astăzi Moldova, pe linia Poliţiei de Frontieră, e pregătită să accepte regimul liberalizat de vize?

Rosian Vasiloi:
„Cu certitudine. În termenii pe care noi i-am programat, Poliţia de Frontieră va îndeplini toate angajamentele asumate în Planul de Acţiuni pentru Liberalizarea Regimului de Vize.”

Europa Liberă: Ce vă lipseşte ca poliţia de frontieră să corespundă tuturor rigorilor care ar face faţă obţinerii acestui regim fără de vize?

Rosian Vasiloi:
„Suntem în etapa de evaluare din oficiu în ceea ce ţine de compatibilitatea cu documentele de politici la nivel naţional. Săptămâna viitoare vom fi gazda unei acţiuni, sub egida misiunii EUBAM, cu participarea experţilor din Germania, din România, pentru ca în perioada imediat următoare să facem evaluarea nu din oficiu, dar deja din teren: Moldova pe linia managementului de frontieră să corespundă. Ne-a mai rămas foarte puţin. Şi aici mă refer la implementarea prevederilor Legii reformei în cadrul Poliţiei de Frontieră. Şi este foarte important să înţelegem că noi privim reforma Poliţiei de Frontieră sub aspectul reformei în domeniul afacerilor interne, a reformei per sistem Ministerul de Interne. Şi avem poziţii comune cu colegii noştri din Poliţia Naţională, alte structuri subordonate Ministerului de Interne.”

Europa Liberă: De ce totuşi această impertinenţă a cetăţenilor care vor să traverseze frontiera cu acte ilegale şi cum de le reuşeşte?

Rosian Vasiloi:
„Cred că este şi o problemă din partea noastră. Nu aducem la cunoştinţă pe deplin, cetăţenilor, persoanelor care sunt aceste rigori. Şi în cadrul reformei, ne propunem să majorăm comunicarea, implementând sisteme care sunt aplicabile la nivelul Uniunii Europene. Dacă 2-3 ani în urmă, nimeni nu vorbea de sistemul analizei de risc, acum acest sistem îl implementăm şi vrem să îl aducem la o performanţă deplină, la nivelul aparatului central şi la nivelul direcţiilor regionale, cât şi la nivelul fiecărei structuri teritoriale, fie responsabile pentru supravegherea frontierei de stat, fie responsabile pentru controlul trecerii frontierei de stat. Sunt activităţi în paralel: cooperarea interinstituţională, consultarea bazelor de date, la nivel internaţional şi naţional şi multe altele.”

Europa Liberă: Cine vă pune la cele mai grele încercări: cetăţenii Republicii Moldova sau cetăţenii străini?

Rosian Vasiloi:
„Nu aş vrea să fac distincţie: cetăţenii noştri, cetăţenii străini. Sunt acele persoane, acele grupări criminale care activează la frontiera de stat.”

Europa Liberă: Până unde a ajuns reforma poliţiei de frontieră?

Rosian Vasiloi:
„Mai avem foarte puţin timp. Este etapa de preevaluare din oficiu. Va fi etapa de evaluare în teren. După care deja vom putea spune la ce etapă suntem de reformă. Dar, de fapt, reforma niciodată nu se opreşte.”

Europa Liberă: Şi totuşi, mergi în spaţiul UE, poţi să călătoreşti fără ca să dai ochi în ochi cu poliţistul de frontieră, cu vameşul, cu oricare alt angajat din structurile de la frontiera de stat. În Republica Moldova cetăţeanul încă mai are această experienţă tristă să stea o oră, să stea două ore la hotar. E o umilinţă?

Rosian Vasiloi:
„Nu cred că este o umilinţă. Acel cetăţean, care se înscrie în câmpul legal, nu traversează frontiera timp de o oră. Sunt anumite probleme care ţin de dezvoltarea infrastructurii, poate că şi la nivelul cooperării. Dar, în general, este factorul uman, în primul rând. Şi schimbarea acelei mentalităţi despre care am vorbit azi este una din sarcinile noastre. În al doilea moment, când traversezi frontiera între statele membre ale Uniunii Europene, fie, de-o pildă, Polonia şi Germania, este frontiera internă, unde se desfăşoară aceste activităţi. Dar aceasta nu înseamnă că în diferite sisteme informaţionale acest control nu se efectuează. El se efectuează la intrarea în spaţiul Schengen. Şi va veni timpul când şi la noi frontiera Republicii Moldova va fi real transparentă, dar aceasta nu înseamnă că nu va fi securizată.”

Europa Liberă: Ce impact va avea preconizata aderare a României la spaţiul Schengen asupra traversării hotarului de către cetăţenii Republicii Moldova?

Rosian Vasiloi:
„Având discuţii pe larg cu colegii noştri din Poliţia de Frontieră a României, pe parcursul ultimilor 2 ani, de fapt, cetăţeanul nu va face diferenţiere ce este acuma şi ce va fi în spaţiul Schengen.”

Europa Liberă: Deci, aceasta nu va afecta cetăţeanul?

Rosian Vasiloi:
„Deja cetăţenii, când traversează, trec toate procedurile, ca şi cum România deja ar fi în spaţiul Schengen.”

Europa Liberă: Optimizările în ce constau? Reduceţi din efectiv?

Rosian Vasiloi:
„Din efectiv nu se reduce nimic. Optimizarea prevede micşorarea...”

Europa Liberă: ...birocraţiei?

Rosian Vasiloi:
„...personalului administrativ. Eliminarea şi minimizarea birocraţiei, şi transferul acelor funcţii la frontiera de stat, la inspectorii Poliţiei de Frontieră, la aspecte ce ţin de dezvoltarea capacităţilor în domeniul operativ de investigaţii etc. etc.”
XS
SM
MD
LG