Linkuri accesibilitate

Presa în Europa de răsărit supusă presiunilor economice și politice


Christopher Walker la RFE în 2010
Christopher Walker la RFE în 2010

O convorbire cu Christopher Walker, cu ocazia Forumului 2000 de la Praga.


Dezvaluirile presei moldoveneşti din ultima perioada au dus la schimbarea unei decizii a primarului general al capitalei – cea legată de construirea unei biserici in centrul Chisinaului şi la scandalul legat de declaratia de avere, nedepusă, a noului preşedinte al Comisiei Naţionale pentru Integritate, Anatolie Donciu. Recent, cu ocazia Forumului 2000, am stat de vorbă cu Christopher Walker, preşedintele executiv al organizaţiei bipartizane americane National Endowment for Democracy. Christopher Walker s-a ocupat ani de zile de evolutiile democratiilor in tranzitie şi le presei, la organizaţia Freedom House. L-am intrebat mai intii cum vede evolutiile democratice şi ale presei in regiunea central si est europeană în viitorii cinci ani.

Christopher Walker: „Întâi trebuie să spun că este aproape imposibil să prezic viitorul, dar as spune că evolutiile din ultimii ani ar putea să contrazică unele din viziunile noastre despre presa din aceasta regiune.

Ceea ce atrage atenţia in ţările din grupul Vişegrad - Cehia, Polonia, Slovacia, Ungaria - este ca ele incă mai au toate ingredienetele pentru a apăra presa independenta - poate ca Ungaria este o exceptie aici! Vorbind in general, legislatia, mediul în care se dezvoltă presa, au ramas dechise jurnalismului independent, dar cu toate acestea, ceea ce vedem intr-o serie de ţări din cele mentionate, inclusiv in Cehia, sunt presiuni sporite care vin dinspre partea economică, pe de-o parte, şi pe care le vedem si in alte părţi ale lumii; dar aici, avind in vedere tinereţea relativă a acestor democratii şi a sistemelor de presă, acesta este sigur un element de ingrijorare, care trebuie observat cu multă atenţie.

Se ridică întrebări legate de relaţia de afaceri a companiilor media şi a jurnalistilor care lucrează la ele. Nu trebuie decit să ne uităm la recentul scandal de la BBC, legat de unul din jurnalistii vedetă ai postului din anii '70 si acuzatiile de pedofilie; si s-au ridicat întrebări legate de integritatea profesionala a celor care au luat decizii editoriale. Și, in acest caz, vorbim despre una din cele mai respectate institutii de presă intr-o democratie consolidata, asa ca in noile democratii vedem că „provocările" sunt în creştere.”

L-am întrebat apoi pe directorul executiv de la National Endowment for Democracy, Christopher Walker, cum vede situatia mai aproape de regiunea Moldovei, mai spre est de tările grupului de la Visegrad, toate aflate acum in Uniunea Europeană

Christopher Walker: „Dacă ne mutam doar puţin mai spre răsărit, atunci desigur că vedem că problemele sunt mult mai serioase. În Ucraina, şi acesta este numai un exemplu, presa a avut un avint incurajator imediat dupa Revolutia Portocalie din 2004, iar acum cistigurile acestei perioade sunt ameninţate direct de clasa politică. Dacă mediile de informare intr-o ţară ca Ucraina cad intr-o zonă gri, atunci acest lucru va avea urmari si asupra evolutiilor institutiilor democratice din aceasta tara. Presa care are integritate profesionala, capacităţi şi libertate este acum pusa in pericol in Ucraina, ceea ce ar trebui să-i îngrijoreze pe toti observatorii acestei regiuni.”

Putem spune atunci că faţă de perioada anilor trecuţi cînd vîntul democratiei bătea dinspre Apus, ca acum avem de-a face cu o altă directie, cea cu tendinţe autoritare dinspre est ?

Christopher Walker: „De fapt e greu să generalizezi, dar da, se pot vedea anumite „modele comune". De exemplu, in Ucraina s-a manifestat intre 2005 -2009 o presă democratică din ce in ce mai promițătoare, sigur ca nu perfectă, sigur ca schiopăta, dar gradul de pluralism, de vigoare era neobişnuit in spatiul post-sovietic, desigur cu exceptia ţărilor baltice. Paşii pe care ii fac acum liderii politici ucrainieni îndepărtează presa de la aceste norme.

Dacă ne uitam la Belarus a fost proastă şi acum devine din ce in ce mai proasta. In acest context, sigur ca Moldova evoluează nitel mai bine. Cred ca există diferente in regiune, dar că există o combinaţie de presiuni economice şi politice pot fi observate. Presiuni asupra societăţii civile - care sunt legate de presa si de mediile de informatii - si aici există o presiune dubla. Si, ca sa ma intorc la intrebarea legata de ce tendinte am putea vedea, ei bine, avind in vedere cercetările si datele pe care le avem din ultimii ani, am putea spune că în perioada viitoare vom vedea o creştere a acestor presiuni asupra presei libere si independente.”

A fost opinia directorului executiv al organizaţiei nonguvernamentale National Endowment for Democracy, Chistopher Walker, cu care am stat de vorba la Praga, cu ocazia Forumului 2000.
XS
SM
MD
LG