Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii politice


Aeroportul civil de la Tiraspol, averea lui Anatolie Donciu, biserica lui Dorin Chirtoacă.


Discuţiile în contradictoriu despre deschiderea unui aeroport de pasageri la Tiraspol sunt, în opinia editorialistului de la „Jurnal de Chişinău” Nicolae Negru, fanteziste:

„Nu cred că ei sunt capabil să-şi facă un aeroport, mai cu seamă că au un deficit bugetar de 70 la sută. Probabil Moscova vrea să construiască acolo un aeroport să aibă un punct de sprijin unde poate aduce armament, poate aduce armată în caz de necesitate. La aspectul politic nici nu mai vorbim, nu poate să fie realizat un asemenea proiect fără permisiunea Republicii Moldova. nu poate să aterizeze nici un avion acolo fără permisiunea Chişinăului, nici civil, nici militar. E pur şi simplu un nou prilej sau o nouă posibilitate de confruntare cu Chişinăul. Dacă ar accepta Chişinăul asta este o recunoaştere de facto a Transnistriei ceea ce nu cred că guvernarea actuală o să accepte.”

Dezvăluirile din presă despre averea preşedintelui CNI Anatol Donciu este, în opinia jurnalistei de investigaţie Cornelia Cozonac, cel mai relevant eveniment al săptămânii, pentru că a produs un impact mediatic fără precedent:

„Acest scandal în jurul lui Anatolie Donciu legat de avere, de casă mi s-a părut cam umflat şi puţin distorsionată situaţia pentru că dacă e să analizez foarte bine şi argumentele lui nu cred că ar trebui să existe un scandal în jurul averii domnului Donciu. Mai grav este că CNI nu funcţionează şi deja avem un an de zile în care această Comisie trebuia să lucreze. În legea bugetului nu sunt prevăzute surse pentru această instituţie. Şi teamă mi-i că la anul nu vom avea această Comisie funcţională.”

O altă investigaţie jurnalistică realizată de ziariştii de la publicaţia „Timpul” a produs un puternic impact în această săptămână, determinându-l, e de părere jurnalistului Pavel Păduraru, pe primarul de Chişinău Dorin Chirtoacă să stopeze construcţia unei biserici în faţa clădirii Kentford:

„Dacă totuşi în cele din urmă s-a constat că autorul proiectului şi-a planificat să construiască acolo o necropolă cu 400 de morminte atunci decizia primarului Dorin Chirtoacă este foarte salutabilă. Sunt convins că dacă nu era vorba de o biserică nu s-ar fi produs acest scandal, pentru că o mare parte a societăţii civile deja ştia că este finanţată din bani externi pentru a lovi în valorile morale ale acestui popor, şi principalul inamic al ordinii mondiale evident că este biserica ortodoxă.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG