Linkuri accesibilitate

În brațele „uraganului” Sandy






Cu exact o săptămînă în urmă, cred că nimeni din locuitorii statului american New Jersey nici nu bănuiau de năpasta care se va abate asupra lor. În seara de vineri a săptămînii trecute plănuiam să ieșim a doua zi împreună cu alți moldoveni la un mic picnic, „la iarbă verde”, dar știrea că a doua zi va ploua ne-a schimbat planurile. Sîmbătă așa și nu a plouat, în schimb a început să „plouă” tot mai mult cu știri apocaliptice despre un „hurricane”, care pre limba americană înseamnă „uragan”.

Știrea că se apropie un uragan, pe care meteorologii americani l-au botezat cu numele de „Sandy”, i-a speriat foarte mult pe locuitorii New Jersey, statul spre care se îndrepta uraganul potrivit prognozelor făcute, încît s-au năpustit în magazine pustiind toate rafturile. Oamenii în mod instinctiv au început să-și facă provizii alimentare pentru mai multe zile, pentru că din experiența urganelor din anii precedenți știau că după acest uragan curentul electric poate fi deconectat cîteva zile la rînd, drumurile blocate de nămol și trunchiuri de copaci prăvăliți de-a curmezișul drumului sau și mai rău deasupra automobilelor și propriilor case.

La noi pe campus lumina s-a stins luni seara pe la 8, exact în momentul cînd la televizor se transmitea precum că epicentrul uraganului a ajuns de pe mare pe uscat și am rămas fără lumină pînă a doua zi la ora 3 după amiază. Iar îndată după ce a fost deconectată lumina am observat cum o mașină a poliției patrula pe teritoriul campus-ului inspectînd orice colțișor ca nu cumva să rămînă cineva pe afară. Cînd aici electricitatea este deconectată nu este nici internet, nici acoperire ale operatorilor de telefonie mobilă, astfel că nici nu puteam comunica cel puțin celor de acasă că suntem bine. În schimb, am rămas foarte impresionat de grija pe care o manifestă universitatea față de studenții de pe campus: marți dimineața pe la ora 11 cineva din staff-ul universității ne-a bătut la ușă și ne-a lăsat tichete de masă cu care puteam merge să mîncăm gratis la cea mai apropiată cantină. Noi am fost norocoși că ne-a fost restabilită repede conexiunea la rețeaua de curent electric, pentru că acum milioane de oameni stau fără lumină.

Trebuie să mai spun că universitatea ne-a trimis chiar duminică cîteva mesaje în care ne instruia ce trebuie să facem pentru a fi în siguranță, iar niște cunoscuți americani ne-au mai sfatuit cum să facem rezervă de apă, cum să ne facem rezervă de gheață în caz că frigiderul va fi deconectat mai multe zile la rînd. M-a surprins plăcut această capacitate a americanilor de a fi bine organizați, alerți și bine-intenționați cu cei din jur. Ei sunt oricînd gata să se împartă cu „școala supraviețuirii”.

Pierderile omenești pe teritoriul SUA sunt în jur de 60, iar cele materiale de cîteva miliarde de dolari, dar sunt sigur că aceste pierderi puteau fi de zece ori mai mari dacă acest fenomen devastator nu era prognozat cu cîteva zile înainte și dacă n-ar fi fost organizarea extraordinară de care a dat dovadă guvernatorul statului New Jersey, republicanul Chris Christie, împreună cu administrația federală, necătînd la faptul ca există o campanie electorală prezidențială în derulare. Faptul că pe tot parcursul campaniei electorale Chris Christie l-a susținut mult pe Romney și l-a criticat dur pe Obama, nu l-a împiedicat pe guvernatorul republican ca pe parcusul acestor zile de grea încercare să conlucreze cu președintele democrat Barack Obama, chiar dacă fac parte din tabere politice oponente. Ieri Barack Obama împreună cu guvernatorul Chris Christie au făcut un tur al statului pentru a lua cunoștință personal cu dezastrul lăsat în urma furtunei-uragan care s-a abătut asupra Americii.

Analiștii politici discută acum despre impactul furtunei „Sandy” asupra campaniei electorale amintind de faptul ca Mitt Romney în timpul campaniei preliminare a declarat că vrea să închidă FEMA, Agenția Federală pentru Gestionarea Situațiilor Excepționale, spunînd în stilu-i caracteristic că statele singure trebuie să-și gestioneze situațiile excepționale. Acum, însă, după distrugerile provocate de „Sandy”, care a lăsat pe mulți fără adăpost, rolul agenției devine foarte important. Postul TV CNN a transmis ieri cum Mitt Romney, la o întîlnire cu alegătorii a fost întrebat de 14 ori de către reporteri care este acum părerea lui față de FEMA, iar el i-a ignorat și a refuzat pur și simplu sa răspundă dacă în calitate de președinte mai vrea sa închidă FEMA.
XS
SM
MD
LG