Linkuri accesibilitate

Alegerile prezidențiale americane: incertitudine în privința învingătorului


Harta și calendarul electoral al candidaților.


Ce anume tendinte ar trebui urmarite de acum si pina la alegerile din America, pentru a descifra daca Obama sau Romney vor cistiga presedintia? Relatează corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Stirile din ultima vreme, mai ales sondajele, genereaza mai multa confuzie, decit claritate cu privire la identitatea invingatorului. Dar exista indicii care ne-ar putea orienta. De exemplu, in ce state aleg Obama si Romney sa faca campanie, in ultimele zile. Cum au votat state considerate cheie in alegerile precedente. Sau catre cine inclina diverse categorii de alegatori.

Una dintre chestiunile importante este daca Romney poate extinde harta competitiei electorale, incluzind Pennsylvania, Michigan sau chiar Minnesota, unde pina acum Obama conducea. Ambele campanii au clipuri de campanie in statele respective. Echipa lui Obama sustine ca Romney incearca sa obtina victorii in acele state pentru ca e pericol in cele considerate pina acum decisive.

Unde sint plasate clipuri electorale nu este teribil de relevant, pentru ca anul acesta ambele campanii si sustinatorii lor au o multime de bani. In scrutinuri precedente lucrurile au stat diferit, in 2000, Al Gore si-a retras investitia de campanie din Ohio pentru a se concentra in Florida.

Republicanii spun ca Romney e in ascensiune, pina la punctul in care il poate invinge pe presedinte in locuri in care acesta era de presupus sa cistige. Probabil insa ca in statele respective, Obama este in avantaj, dar diferenta e mai mica. Republicanii nu au mai cistigat in Pennsylvania din 1988. Michigan a votat cu democratii in citeva cicluri electorale anterioare. Acolo Obama a cistigat acum patru ani cu 57%. Dar, pentru ca sondajele nationale sint foarte echilibrate, diferenta devine mai mica si in statele respective.

Ce se poate spune despre calendarul candidatilor, ce indicii ne ofera el? Romney poposeste in Florida, un stat de care are mare nevoie si in Virginia, un alt stat in care ar trebui sa cistige. Dar cel mai important stat este Ohio, unde cel mai recent sondaj arata ca Obama conduce cu 5 procente diferenta. Romney are cele mai mari sanse sa cistige un stat traditional democrat in Wisconsin. Daca Romney cistiga acolo, poate ajunge presedinte cu conditia sa obtina victorii si in Florida, Virginia, Carolina de Nord, Iowa si Colorado.
XS
SM
MD
LG