Linkuri accesibilitate

„Vrem să facem ordine în acest domeniu al salariilor...”


Veaceslav Ioniţă: „Salariile angajaţilor pot fi majorate atunci când întreprinderea înregistrează performanţă”.


Guvernul vrea să impună o limită pe care să nu o depăşească veniturile anuale ale unor manageri de întreprinderi de stat, în speranţa că veniturile angajaţilor acestor întreprinderi ar putea în schimb să crească. Măsura este luată după ce s-a aflat că unii dintre aceşti conducători de întreprinderi, în majoritate falimentare, încasează venituri şi de peste o sută de mii de euro anual. Un studiu dat publicităţii ieri în Germania a arătat că moldovenii sunt în general cetăţenii cu cele mai mici venituri, încasând anual în jur de o mie de euro faţă de un maxim de 50 de mii la nivel european. Liliana Barbăroşie l-a întrebat pe un deputat, Veaceslav Ioniţă, preşedintele Comisiei parlamentare pentru buget şi finanţe, cum s-a ajuns ca moldovenii să primească salarii atât de diferite:

Veaceslav Ioniţă: „A existat un vid legal provocat, se pare, în mod intenţionat. Pe lângă salarii, care erau reglementate, directorii de întreprinderi îşi puneau tot felul de plăţi, beneficii financiare, ajutoare, prime, adaosuri – sunt atâtea denumiri că nici nu le ţin minte pe toate. Astfel, manipulând cu aceste noţiuni, reuşeau să aibă, la salarii nu prea mari, venituri anuale care să se ridice la 1 milion, un milion jumătate pe an.

Vrem să facem ordine în acest domeniu. Salariul unui director de întreprindere de stat, a unei instituţii publice, nu va putea fi mai mare decât trei salarii medii pe instituţie, şi dacă oamenii au salarii mari, mă rog, şi directorii pot avea salarii mari. dacă însă e mic, şi salariul directorului va fi mai mic. Iar toate adaosurile care pot fi nu pot depăşi 6 salarii medii anual şi ele vor trebui să fie legate de performanţa întreprinderii conduse.”

Europa Liberă: Şi atunci ar putea fi de unde să crească salariile angajaţilor acestor instituţii?

Veaceslav Ioniţă:
„Cred că managerii vor fi mi motivaţi să facă asta, pentru că salariul angajatului îi va determina şi salariul lui. în prezent nu există practic nici o legătură între ele.”

Europa Liberă: Dar poate soluţia ar fi alta, ştiţi cum spune vorba ceea: Nu e ruşinos să fii bogat, ci să fii sărac…?

Veaceslav Ioniţă:
„Salariile angajaţilor pot fi majorate atunci când întreprinderea înregistrează performanţă. Atunci când întreprinderea nu înregistrează nici un fel de performanţă - şi asta de regulă e legat de managementul prost -, incapacitatea de administrare a întreprinderii, este foarte greu să dai un salariu mai bun. Atunci când întreprinderea lucrează în pierdere. Noi avem întreprinderi care produc mai multe pierderi decât beneficii.”

Europa Liberă: Și aceşti manageri au şi ei salarii de sute de mii?

Veaceslav Ioniţă:
„Da. Da. Cunoaştem situaţii când salariul conducătorului nici pe de parte nu este legat de performanţa întreprinderii. Întreprinderea lucra în pierderi, iar el avea prime şi adaosuri.”

Europa Liberă: Şi nu va continua această practică, doar legea şi până acum prevedea că salariul e în funcţie de activitatea economică a întreprinderii?

Veaceslav Ioniţă:
„Nu. Pentru că salariile erau aparent în funcţie de activitatea economică, dar ei îşi puneau aceste adaosuri care nu erau absolut deloc reglementate.”

Europa Liberă: O investigaţie publicată recent într-un ziar de la Chişinău arăta că mai mulţi vice-miniştri, directori de agenţii de stat reprezintă interesele statului în câte 6-7 întreprinderi de stat şi au sume frumuşele din asta.

Veaceslav Ioniţă:
„Avem şi problema aceasta. Este o tradiţie mai veche la noi. Întreprinderile de stat trebuie date în gestiune privată. Să tăiem acest „moşierat” al birocraţilor asupra întreprinderilor de stat.”

Europa Liberă: Poate de asta aşa de greu merge privatizare, dacă aceste întreprinderi sunt un fel de „vaci mulgătoare” pentru birocraţia de stat?

Veaceslav Ioniţă:
„În cel mai direct fel sunt. Şi cei care „stau” pe aceste întreprinderi evident că tare nu le-ar plăcea să piardă cumva această sursă. Tot se umblăm cu vorbe că trebuie să protejăm proprietatea statului, dar statul nu are nici o treabă cu toată proprietatea aceasta care se află într-o situaţie foarte neclară.”

Europa Liberă: După aceste modificări care au trecut prin guvern, avem siguranţa că managerii de întreprinderi nu vor lua salarii forte mari în comparaţie cu angajaţii lor?

Veaceslav Ioniţă:
„Un manager care îşi permitea să ia un salariu de un milion de lei pe an, conform noii legi va lua la fel un salariu foarte mare, 300 şi ceva de mii, dar minimum de trei ori mai puţin. Ei pot în continuare să facă abuz, numai că diferenţa este că dacă până acum acest abuz era legal, acum acest abuz va fi ilegal, cu toate consecinţele de rigoare. Va fi scris în lege foarte clar că toate primele nu pot depăşi o anumită sumă de bani. Până acum lucrul acesta nu era.”
XS
SM
MD
LG