Linkuri accesibilitate

Remitenţele scad datorită crizei din zona euro (Economist)


Retragea autorizaţiei de construcţie a bisericii-necropolă din scuarul clădirii Kentford și primarul Chirtoacă (Timpul).


Reporterii de la „Adevărul” scriu că aflat într-o vizită în România, Štefan Füle, comisarul european pentru Extindere şi Politica Europeană de Vecinătate, a vorbit despre extinderea Uniunii Europene şi a lăudat Republica Moldova. „Avem nevoie de istorii de succes, iar Republica Moldova este o astfel de poveste. La capătul Parteneriatului Estic nu se află un zid. Şi noua Politică de Vecinătate a Comisiei Europene arată foarte clar că, prin rezultatele obţinute în cadrul Parteneriatului Estic, orice ţară vecină a UE poate deveni stat-membru”, a reiterat comisarul european.

Cornel Coşer de la „Economist” observă că remitenţele scad, datorită crizei din zona euro, unde trăiesc şi lucrează un număr important de moldoveni, iar aceasta duce la diminuarea consumului conaţionalilor rămaşi acasă. Autorul face trimitere la datele Biroului Naţional de Statistică, care arată că având cheltuieli lunare de consum de circa 1950 lei, un orăşean cheltuieşte 40% din această sumă pentru produse alimentare, 19% pentru întreţinerea locuinţei, 10% pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte, în timp ce îngrijirea medicală şi sănătatea îi consumă doar circa 5% din cheltuielile lunare, iar învăţământul şi mai puţin – 1%.

Publicaţia de limba rusa „Moldavskie Vedomosti” scrie că s-a dat startul privatizărilor de toamnă. Tudor Copaci, director general al Agenţiei Proprietăţii Publice, a anunţat că statul scoate la privatizare peste 80 de bunuri în valoare de 1,3 mlrd. de lei. Moldavskie Vedomosti notează că „Fabrica de sticlă” din Chișinău, întreprinderile „Floare-Carpet”, „Farmaco” și „Sanatoriul – Sănătate” sunt pe lista noilor întreprinderi importante care au fost scoase la privatizare. Autoarea articolului, Svetlana Romanţova, se întreabă la final cum se face că întreprinderile care în urmă cu cîţiva ani erau prospere şi aduceau milioane în buget au ajuns să înregistreze numai pierderi?

Prin decizia de a retrage autorizaţia de construcţie a bisericii-necropolă din scuarul clădirii Kentford, primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă a devenit mai puternic și și-a atras simpatia oamenilor dornici de asemenea gesturi. De această părere este editorialistul Constantin Tănase de la „Timpul”. În opinia dlui Tănase, edilul capitalei a dat o lecţie politicienilor şi anume: o greșeală recunoscută în public nu te face mai vulnerabil, ci mai puternic. „La noi nu se obișnuiește ca un demnitar, care, cu voie sau fără voie, a gafat, să-și recunoască greșeala și să mulțumească presei pentru dezvăluirile făcute”, observă directorul publicaţiei Timpul”.
XS
SM
MD
LG