Linkuri accesibilitate

Pui cu mazăre electorală


În România etica și politica par incompatibile.


In comentariul său de la München pentru ascultătorii Europei Libere, Neculai Constantin Munteanu se opreşte la citeva portrete ale unor politicieni romani înainte de alegerile parlamentare din aceasta ţara, anunţate pentru luna decembrie.

La Constanța, primăria a oferit pensionarilor pui congelaţi cu apă înghețată. Specialist în păcălirea alegătorilor cu venituri mici, Radu Mazăre a intervenit energic. Furnizorul a fost amenințat cu rezilierea contractului, iar pensionarii au fost invitați să returneze puii injectați cu apă chioară. Clar, lui Mazăre și puii pensionarilor îi stau la inimă. Asta dă bine electoral. Firește, primarul nu candidează, însă în joc e reputația social-democrației și locul fratelui în Parlament. Care candidează.

Un episod din foșgăiala electorală, cu politicieni care nu își găsesc locul, ațâțați de perspectiva osului cu măduvă al puterii și de posibilitatea groaznică de a nu ajunge la el. Din această cauză, în politicieni pare a fi dat strechea. Fac din cele nefăcute, cu rezultate de toată mirarea sau de-a dreptul ridicole. Astfel, dreapta aflată în opoziție, grupată în jurul PDL, și-a pus în cap să moralizeze viața politică și a înființat o comisie de etică care să filtreze listele cu candidați.

Condusă de Monica Macovei, comisia s-a luat în serios, vreo 36 de candidați au fost găsiți cu bube în cap și pete la dosar și au primit aviz negativ. Până la urmă, au rămas vreo 12 dalmațieni. Când n-a fost vorba de complicități în comisie, ceilați au fost salvați de partid. Pasămite, verdictele comisiei sunt consultative! Ca și altădată, în România etica și politica par incompatibile. PDL are meritul că a încercat. Nu e și cazul USL, ale cărei liste gem de corupți, turnători, plagiatori, traseiști.

Alt lucru interesant, și greii dreptei și cei ai stângii au ales colegii din afara capitalei. Chiar și urmașul Brătienilor, liberalul Crin Antonescu, s-a refugiat în Teleorman, sub pulpana celui mai sulfuros baron PSD, Liviu Dragnea. De mirare la un politician care știe că în București se află mulți militanți și simpatizanți liberali. Gurile rele cred că a vrut să evite experienţa de la alegerile trecute, când şi-a câştigat mandatul de senator prin redistribuire.

Gurile și mai rele cred că bucureștenii nu i-ar ierta cooptarea în PNL a oierului minții, Gigi Becali, fapt care a iritat pe mulți fruntași ai partidului. Crin Antonescu a respins ipoteza că gura bogata și cam spurcată a lui Gigi Becali a fost adusă în partid din considerente financiare, mizând mai degrabă pe sinceritate lui fără frontiere. Dar a fost contrazis chiar de Gigi Becali care ar fi declarat la o televiziune că îl costă 25 de milioane de euro candidatura pe listele PNL! Sigur, e știut faptul că, în cazul Becali, nu odată vorbește gura fără el. Insă se știe și că uneori pleacă la cumpărături, mitocănește, cu valize pline de euro.

Totuși, 25 de milione de euro, pentru un loc în Parlament, e cam mult la nivelul Românei! Dar dacă Gigi e sincer, cum afirmă Crin, ar fi interesant de știut cât a dat, de fapt și, mai ales, cui? Și cum va colabora cu conservatorul Dan Voiculescu, căruia Gigi i-a făcut oferte precise? Care nu pot fi puse pe hârtie, dar pot fi auzite pe You Tube. Chiar și de delicatul și de parfumatul Crin.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:43 0:00
Link direct
Previous Next

XS
SM
MD
LG