Linkuri accesibilitate

Ford rămâne în România


Wolfgang Schneider: „Suntem hotărâți să facem din Craiova o poveste de succes pe termen lung.”


La câteva zile după ce a stârnit furia sindicatelor britanice și belgiene, anunțând închiderea unor uzine din cele două țări, constructorul american de automobile „Ford” a dat asigurări că altă uzină europeană, cea de la Craiova, din România, va avea o altă soartă. Relatează Mircea Țicudean.

„Suntem hotărâți să facem din Craiova o poveste de succes pe termen lung”, a spus luni vicepreședintele diviziei europene Ford, Wolfgang Schneider, vizitând uzina de automobile din sudul României în compania premierului român Victor Ponta și a ambasadorului Statelor Unite în România, Mark Gittenstein.

Declarațiile oficialului firmei americane vin după ce săptămâna trecută compania Ford a anunțat la interval de numai o zi două lovituri pentru muncitorii ei din Belgia și Marea Britanie: din cauza cererii reduse pe piața europeană, a spus concernul, uzina de la Genk din Belgia, uzina britanică Southhampton și alte fabrici britanice vor fi închise. Potrivit sindicatelor britanice și belgiene, ar urma să-și piardă slujbele în total 10.000 de muncitori, la uzinele închise și la furnizorii de părți componente, dar Ford susține că numărul va fi mai mic.

Concernul Ford a cumpărat uzina de la Craiova de la compania sud-coreeană Daewoo în 2008. De atunci, a spus Wolfgang Schneider, americanii au investit aproape un miliard de dolari și produc la Craiova modelul Ford B-Max, în ritm de 500 de unități pe zi. Wolfgang Schneider a spus ieri că uzina poate produce mai mult, dar a recunoscut că deocamdată piața europeană este „cam deprimată”. AFP amintește că în 2008, când a cumpărat uzina, Ford a promis să monteze la Craiova 250.000 de mașini pe an până în 2011, iar apoi 300.000 de mașini pe an. În 2010 conducerea uzinei a recunoscut însă că nu-și va putea ține promisiunea.

Faptul că uzina din Craiova produce sub capacitate a fost menționat ieri și de ambasadorul Statelor Unite în România, Mark Gittenstein, care a spus că în România s-ar putea produce o mie de mașini Ford pe zi, ca la marile uzine Ford din Statele Unite. Gittenstein a părut însă să sugereze că de vină pentru neatingerea acestei cifre este nu doar criza economică europeană, ci și infrastructura proastă a României.

În timpul vizitei premierului român ieri la Craiova, șeful Ford, Wolfgang Schneider a negat din răsputeri că uzina din sudul României ar avea motive să se teamă, după închiderile din Belgia și Marea Britanie, spunând că ea este cea mai modernă și mai integrată din toate uzinele Ford europene: „Este o diferență ca de la cer la pământ față de ce am găsit aici în 2008”, a spus Schneider. El a evitat să spună dacă închiderea uzinelor din Belgia și Marea Britanie va duce la mutarea unei părți a producției de acolo în România. Săptămâna trecută, oficialii Ford din vestul Europei spuneau că o parte din producția belgiană va fi transferată la Valencia, în Spania, iar minivanurile Transit care ieșeau pe porțile uzinei britanice Southhampton vor fi produse doar în Turcia.

AFP scrie că deși România a fost lovită din plin de criza economică, producția de automobile la cele două mari uzine, Dacia de lângă Pitești și Ford, de la Craiova, nu s-a prăbușit, ci doar a scăzut ușor.

În primele nouă luni ale anului curent, cele două uzine românești au produs 240.000 de mașini, 90% dintre ele purtând marca Dacia. 233.000 de mașini au mers la export, în condițiile în care piața românească de automobile și-a continuat tendința descrescătoare specifică vremurilor de criză economică. În primele trei trimestre ale anului, scrie AFP, în România s-au vândut 53.000 de mașini, în scădere cu 22% față de 2011. În 2007, când economia românească creștea mai rapid decât oricând după căderea comunismului, românii au cumpărat 366.000 de mașini.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG