Linkuri accesibilitate

Bulgarii și zona Schengen


Sofia dă vina pe Bucureşti pentru ultima amânare a aderării la zona europeană de liberă circulație.

Liderii bulgari au aruncat asupră României vina pentru ultima amânare a aderării la zona europeană de liberă circulație Schengen. Aflat la Varna împreuna cu secretarul general al UNESCO, Irina Bokova, președintele Rosen Plevneliev a spus că bulgarii trebuie să fie răbdători până când România î-și va face temele de acasă.

„Faptul că Uniunea europeană așteaptă în luna decembrie un raport special numai pentru România a fost folosit drept motiv pentru amânarea și a Bulgariei. Cele două țări formează un tandem și nu este posibilă separarea lor în condițiile actuale”, a avertizat șeful statului. El a adăugat: „Varianta aderării în două trepte ne convine. Suntem în tandem cu România și trebuie să avem răbdare”.

Spre deosebire de Plevneliev, care n-a văzut decât obstacolul la nord de Dunăre, premierul Boiko Borisov, viceprim-ministrul și ministru de interne Țvetan Țvetanov și șeful diplomației Nikolai Mladenov au explicat amânarea cu populismul și disputele interne în țări precum Olanda.

Țvetanov a declarat: „Din păcate, am devenit victima disputelor de politică internă în unele țări membre. Cu colegul român am atras atenția că nu numai am îndeplinit toate criteriile tehnice, dar păzim frontierele noastre mai bine decât unele țări membre ale spațiului de liberă circulație”.

Opoziția însă nu a scăpat ocazia de a adresa noi critici guvernului Borisov pentru eșecurile sale în reformarea justiției, în combaterea corupției și crimei organizate.

Mediile bulgare au acordat o atenție specială declarațiilor făcute în timpul vizitei sale la Sofia a Ministrului francez delegat pentru afacerile europene, Bernard Cazeneuve. În urmă întâlnirilor sale cu Rosen Plevneliev și cu Nikolai Mladenov, Cazneuve a spus că Franța sprijină aderarea Bulgariei la zona Schengen și va depune eforturi pentru elaborarea unei decizii comune în cadrul Uniunii.

Ministrul francez a exclus orice legătură între problema romilor bulgari și aderarea la Schengen.
Previous Next

XS
SM
MD
LG