Linkuri accesibilitate

O săptămînă înaintea alegerilor prezidențiale din Statele Unite


Analiștii îl consideră pe Obama încă favorit, dar cursa s-a echilibrat considerabil.


Campania electorala Americana intră in ultima saptamina. Relatează corespondentul Europei Libere la Washinton, Valeriu Sela.

Deocamdata atentia opiniei publice americane, cel putin pe coasta de est s-a mutat de la furtuna politica catre una provocata de nature, oraganul Sandy, de proportii istorice, apreciaza meteorologii. Una dintre consecinte este ca Obama si Romney au renuntat la aparitii de campanie, in state care ar putea fi afectate, cel mai important dintre ele fiind Virginia.

Pe ansamblu, analistii il considera pe Obama inca favorit, dar cursa s-a echilibrat considerabil si nici un rezultat, peste circa o saptamina, nu ar surprinde. Romney a preluat conducerea in doua state considerate foarte importante: Virginia si Florida. Republicanul are avans si in Carolina de Nord, unde Obama a cistigat acum patru ani.

Dar problema fostului guvernator de Massachussets este ca drumul sau catre victorie este mai anevoios decit al presedintelui. Daca nu cistiga in Ohio - probabil cel mai important stat - Romney are nevoie sa isi adjudece aproapte toate statele considerate disputate, iar intre acestea Iowa si Wisconsin unde Obama conduce in sondaje.

Obama poate obtine cei 271 de electori de care are nevoie din 21 de state, intre care Ohio, Wisonsin, Iowa si Washington DC. Romney ar ramine in acest scenariu cu 206, cistigind Carolina de Nord.

Intre statele inca disputate se numara Colorado, Florida, Nevada, New Hampshire si Virginia, avind impreuna 61 de electori, state unde cursa e echilibrata. Echipa lui Romney argumenteaza ca republicanul este in ascensiune, ceea ce e adevarat. Dar democratii mobilizeaza la vot in aceste zile, acolo unde procesul demareaza mai devreme, mari mase de tineri si minoritati, sperind sa obtina un avans insurmontabil.

Se anticipeaza ca 35% dintre alegatori vor vota in ziua alegerilor, 5 milioane au votat de acum. Pentru Obama calea cea mai directa catre un al doilea mandat e sa cistige Ohio, Iowa si Winsonsin, unde se afla in avantaj. El poate ramine la Casa Alba daca cistiga Ohio, Winsonsin si Nevada. Daca pierde Ohio, atunci are nevoie de New Hampshire, Iowa, Wisconsin, Nevada si Colorado.

Romney are mai putine optiuni. El are nevoie de Florida si Virginia, unde are sanse bune. El trebuie sa preia Ohio si sa mai cistige in Nevada, Colorado si New Hampshire. Daca pierde Ohio, Romney trebuie sa preia de la Obama state care-i par acum favorabile presedintelui. Se poate spune ca marea batalie se va da in statul Ohio.
XS
SM
MD
LG