Linkuri accesibilitate

Alegeri parlamentare în Ucraina. Mize şi aşteptări


Se așteaptă că Partidul Regiunilor al lui Ianukovici își va păstra majoritatea, în ciuda nemulțumirilor populare.

Ucrainenii votează astăzi la primele alegeri parlamentare în peste un an și jumătate de când țara este condusă de președintele Victor Ianukovici.

Se așteaptă că Partidul Regiunilor al lui Ianukovici își va păstra majoritatea, în ciuda nemulțumirilor populare față de mărirea taxelor și lipsa rezultatelor la combaterea corupției.

Președintele Ianukovici a declarat la ieșirea de la secția de vot că alegerile de astăzi trebuie să stabilizeze țara, divizată politic între estul pro-rus și vestul pro-occidental.

„Aceste alegeri vor promova unificarea Ucrainei și crearea unui stat puternic”, a spus Ianukovici.

Rivala lui întemnițată anul trecut, Iulia Timoșenko le-a cerut din închisoare alegătorilor să respingă partidul prezidențial. Fosta șefă a guvernului ucrainean ea a fost condamnată la șapte ani de închisoare în octombrie trecut în urma unui proces controversat de abuz de putere, pe care Statele Unite și Uniunea Europeană l-au numit „justiție selectivă”.


Alegeri parlamentare în Ucraina
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:01:20 0:00


Într-un mesaj adresat ucrainenilor vineri cu ajutorul fiicei sale, Timoșenko a spus că o nouă victorie a Partidului Regiunilor va duce la dictatură. Fiica ei, Eugenia Timoșenko a declarat presei că alegerile nu pot fi considerate corecte „măcar pentru singurul fapt că principalii lideri ai opoziției nu au fost înregistrați să participe”.

Propriul partid al Iuliei Timoșenko se luptă astăzi pentru voturi cu formațiunea Udar a pugilistului Vitali Kliciko, care promite eradicare corupției și cu mișcarea Opoziției Unite condusă de fostul ministru de externe, Arseni Iaţeniuk.

Alegerile sunt monitorizate de numeroși observatori internaționali, inclusiv 700 din partea OSCE. Uniunea Europeană a avertizat vineri printr-o purtătoare de cuvânt a șefei politicii externe europene Catherine Ashton că alegerile sunt un test pentru democrația din Ucraina.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG