Linkuri accesibilitate

Legislativul nu face nimic pentru transparența în domeniul proprietății media


Petru Macovei
Petru Macovei

Petru Macovei: „persoane interpuse, aparent proprietarii unor instituţii mass-media, în realitate, reprezintă nişte firme, de multe ori, firme din off-shore.”


Asociația Presei Independente, pe scurt API, din care fac parte mai ales publicații scrise și online este îngrijorată că unele din cele mai populare instituții media, fie televiziuni, fie situri pe internet, au proprietari necunoscuți, care pot influența editorial aceste instituții. În așteptarea unor legi care ar cere ca adevărații proprietari de presă să fie cunoscuți publicului, Asociația a întreprins câteva investigații pe care le-a dat publicității la o conferință la Chișinău, după cum veți afla din interviul lui Vasile Botnaru cu directorul API, Petru Macovei:

Petru Macovei: „Din păcate, trebuie să constatăm că lucrurile nu s-au mişcat deloc, în ultimii ani. Chiar dacă în programul de activitate al guvernului R. Moldova scrie negru pe alb că vor fi făcute nişte modificări la legislaţie, în aşa fel încât să fie asigurată transparenţa proprietăţii media. Programul de guvernare este până în anul 2014 şi există declaraţii publice, cel puţin, ale premierului Filat că, iată-iată, se coace un proiect de lege. Nu l-am văzut, nu ştiu, n-a fost supus niciunui proces de consultare, poate urmează.

Ceea ce trebuie să constatăm, în această etapă, este că
Suntem în continuare într-o nebuloasă foarte densă
Write your quote footer here...

. Nu există nici un dram de transparenţă, mai mult decât atât, investigaţiile pe care le-am prezentat la conferinţa de presă – le-am prezentat cinci profiluri de proprietate, la cinci instituţii media, diferite televiziuni, ziare şi radiouri – arată că, de fapt, există un sistem de proprietate încrucişată.

Deci, nişte persoane interpuse, care aparent sunt proprietarii unor instituţii mass-media, în realitate, reprezintă nişte firme, de multe ori, firme din off-shore-uri. Iar aceste firme, la rândul lor sunt proprietate a altor off-shore-uri şi tot aşa, şi tot aşa.

Ajungem să constatăm, în unele cazuri - unele cazuri, repet -, că instituţiile mass-media din Republica Moldova sunt deţinute de nişte companii care, în unele ţări, sunt cercetate, spre exemplu, pentru comerţ ilicit din Coreea de Nord sau din Coreea de Nord către Iran.

Legislativul din ţara noastră nu face nimic sau n-a făcut nimic,
Există deputaţi care au proprietăţi foarte mari în domeniul mass-media şi interese la fel de mari...
Write your quote footer here...

până acuma, pentru a aduce transparenţă în domeniul proprietăţii media. Şi trebuie să fim sinceri, nu cred că acest lucru se va reuşi sau nu cred că se va face cu sânge puţin. Pentru că există deputaţi care au proprietăţi foarte mari în domeniul mass-media şi interese la fel de mari, astfel încât, probabil, că se va reuşi ceva pe acest segment, doar dacă va exista o presiune din exterior.”

Europa Liberă: Dar omul cu telecomanda în faţa televizorului nu poate influenţa în niciun fel?

Petru Macovei: „ Ar putea. Dar acest lucru nici în ţările cu democraţie avansată nu se întâmplă, decât pe durata unei perioada de timp foarte lungi. Or, noi ne dorim ca lucrurile acestea să fie accelerate cumva. Pentru că, aşteptând ca omul cu telecomanda, aşa cum aţi spus, va putea să ceară şi
Este nevoie de modificat urgent legislaţia...
Write your quote footer here...

să-şi obţină dreptul la informaţie privind adevăraţii proprietari – aşa cum le-am zis noi, „păpuşarii”, cei care influenţează politica editorială a posturilor de radio, televiziune, on-line şi ziare – s-ar putea să treacă foarte multă vreme.

De aceea, cu siguranţă este nevoie de modificat urgent legislaţia. Şi noi am constatat că lipsa acestor modificări reprezintă o restanţă destul de mare a actualului guvern pe segmentul mass-media. Aşa cum am spus, nu poate cetăţeanul de rând, cel puţin. la momentul actual să influenţeze starea de lucruri.

În acelaşi timp, eu cred că breasla ar putea, breasla jurnalistică, într-un fel, ar putea să facă mai multă lumină. În primul rând prin investigarea şi scoaterea la lumină a adevăraţilor proprietari. În al doilea rând, prin promovarea unor bune practici. La conferinţa de presă, am lansat şi un „Ghid de Bune Practici”, pe care şi l-au asumat membrii Asociaţiei Presei Independente, 17 la număr, care sunt doar ziare. Or, şi noi dorim să aflăm, în primul rând, proprietarii televiziunilor de top, care influenţează mai mult opinia publică şi pot, la un moment dat, să manipuleze.”

Europa Liberă: A propos de această manipulare, cum probaţi că obscuritatea în zona în zona proprietarilor înseamnă manipulare, înseamnă rău pentru telespectator? Ori unui cumpărător puţin îi pasă cine-i proprietarul magazinului, el se uită dacă marfa e bună, dacă e în termen.

Petru Macovei: „Tocmai despre calitatea produsului
Prin intermediul media, sunt influenţaţi creierii oamenilor...
Write your quote footer here...

jurnalistic vorbim. Este greşit, în opinia mea, să comparăm media cu magazinul. Pentru că, prin intermediul media, sunt influenţaţi creierii oamenilor.

În campaniile electorale, dacă proprietarul acestei televiziuni va fi direct interesat economic sau din politic, sau din orice alt considerent să mintă oamenii, asta va face, de dimineaţă până seara. Sigur că noi, în calitate de cetăţeni, ca telespectatori, avem dreptul să butonăm telecomanda şi să ne uităm la alt post de televiziune. Dar poate că nu toţi pot să facă lucrul acesta, una la mână.

Şi doi: este obligatoriu ca cetăţeanul care priveşte un post de televiziune, ascultă radioul sau citeşte un ziar, să cunoască cine este patronul, pentru ca să ia în calcul şi acest lucru, atunci când dă crezare informaţiei care este publicată sau o pune la îndoială.”
XS
SM
MD
LG