Linkuri accesibilitate

„Școala prietenoasã copilului” - un program UNICEF-Ministerul Educației


Liceul teoretic din Molești, r. Ialoveni
Liceul teoretic din Molești, r. Ialoveni

Un reportaj la Liceul Teoretic de la Molești, r. Ialoveni.


Fondul pentru copii al Națiunilor Unite, UNICEF și Ministerul Educației au lansat astãzi raportul de evaluare a unui program numit „Școala prietenoasã copilului”, aplicat la patru școli moldovene. Corespondenta noastrã Alla Ceapai a vizitat una dintre ele, liceul teoretic din satul Molești, raionul Ialoveni.

Primul lucru care sare în ochi atunci când ajungi la Liceul teoretic din Moleşti este că edificiu are acoperiş renovat, geamuri termopan, iar sălile de clasă sunt încălzite şi dotate cu mobilier nou. Confortul în sălile de clasă este doar una din condiţiile ca şcoala să devină prietenoasă
In clasa Galinei Scorțescu la ora de matematică
In clasa Galinei Scorțescu la ora de matematică
copilului. Partea leului revine totuşi cadrelor didactice, care au însușit o nouă metodă de predare centrată pe interesele copilului, îmi spune profesoara de matematică Galina Scorţescu:

„Pentru şcoala obişnuită şi cea prietenoasă copilului curriculum a rămas acelaşi, unica diferenţă este că şcolile obişnuite utilizează metode tradiţionale de predare, noi încercăm să implementăm diferite metode de lucru noi cu elevii, cum ar fi numere cap la cap, explozia stelară, presupune mai mult activitatea elevilor decât implicarea profesorului. Se pune accentul şi pe lucru în grup şi pe lucru individual, lucrul în pereche.”

Am fost curioasă să aflu şi opinia mai multor elevi din clasa a 5:

- „În clasa întâi scaunele nu aveau spetează, dar acum avem scaune noi şi mobilier nou.”
- „Condiţiile sunt foarte bune la şcoală şi este frumos.”
- „Au fost făcute veceuri, înainte trebuia să mergem afară la veceu, dar acum este în şcoală.”
- „Profesorii sunt buni cu noi, ne explică interesant temele şi ne ajută la lecţii.”
- „Avem mai multe lecţii în orar, dar lecţiile sunt mai uşoare.”

Un studiu lansat astăzi de UNICEF şi Ministerul Educaţiei constată că elevii din şcolile atestate drept prietenoase copilului au rezultate
Sergiu Ostaf
Sergiu Ostaf
şcolare mai bune cu 16%, decât cei din şcolile obişnuite. Iată cu explică acest fapt unul din autorii studiului, directorul Centrului pentru Drepturile Omului, Sergiu Ostaf:

„Notele nu mai sunt un indicator principal de evaluare. Copii sunt puşi în faţa rezolvării unor situaţii şi ei sunt luaţi în seamă, sunt mai liberi în exprimare şi simt că opinia lor contează. S-a pus accentul foarte mare pe implicarea părinţilor în procesul decizional şi pe implicarea copiilor pentru determinarea care sunt nevoile, priorităţile, necesităţile în dezvoltarea copilului.”

O altă constatare a raportului este că în şcolile considerate prietenoase elevii cu nevoi speciale se adaptează mult mai uşor spre deosebire de celelalte şcoli în care reticenţa este mai pronunţată. Iată ce spune directoarea liceului din Moleşti, Svetlana Catan:

„Nu avem copii care să fie lăsați în umbră. Avem un copil cu boala down care frecventează orele. Avem şi un copil cu deficienţe de auz. Şi restul elevilor îi ajută foarte mult pe aceşti copii cu nevoi speciale.”

Reprezentanta UNICEF în Moldova, Alexandra Yuster, consideră
Alexandra Yuster
Alexandra Yuster
că iniţiativa şcolii prietenoase ar fi o componentă importantă în transformarea şcolilor moldoveneşti:

„Şcoala prietenoasă copilului plasează copilul în centrul de învăţământ şi în cele patru şcoli modele prietenoase copilului sunt elevi mai fericiţi şi învaţă mai mult, sunt părinţii mai mulţumiţi, iar participarea şi rezultatele academice mai bune.”

Viceministra Educaţiei, Tatiana Potâng, menţionează că Ministerul Educaţiei îşi propune să mărească anul cu 5% numărul şcolilor care întrunesc condiţii de a fi prietenoase copiilor. Mai mulţi experţi consideră că genul acesta de instituţii ar fi de natură să-i convingă pe adversarii procesului de optimizare a reţelei şcolare că acesta este un itinerar eficient.
Previous Next

XS
SM
MD
LG