Linkuri accesibilitate

Astăzi în Moldova şi în lume


Lansarea sistemului de „denunţ” electronic; prognoze economice revizuite 2012; un nou guvern în Georgia; România şi Bulgaria discutate la Bruxelles.

Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor lansează un sistem de „denunţ” electronic. Portalul www.implicare.md va permite cetăţenilor să semnaleze organele de drept, postând imagini video sau fotografii care documentează încălcări ale ordinii publice. Autorităţile se obligă să ancheteze cazurile semnalate, iar autorii imaginilor ar putea fi răsplătiţi cu o parte din amenda aplicată. Două condiţii însă: nu se va accepta anonimatul şi fiecare autor trebuie să fie pregătit să apară ca martor.

Ministrul economiei Valeriu Lazăr lansează a 6-a ediţie a publicaţiei „Tendinţe în economia Moldovei”, unde va prezenta prognoza macroeconomică revizuită pentru anul 2012 şi estimările indicatorilor macroeconomici pentru perioada 2013-2015.

Consiliul municipal Chişinău este convocat în şedinţă extraordinară.

Şi… astăzi vor fi prezentaţi laureaţii Concursului Naţional de Creaţie Literară „Iulia Haşdeu”. Concursul se află la a 14-ea ediţie şi pentru al doilea an consecutiv este sprijinit de Institutul Cultural Român.

Din agenda internaţională:

Coordonatoarea politicii externe europene, Cathrine Ashton începe o vizită de cinci zile în Orientul Mijlociu, iar prima etapă vor fi teritoriile palestiniene şi Israelul. Ashton va avea convorbiri cu liderii ambelor părţi „într-o perioadă critică pentru întreaga regiune”, după cum a declarat comisarul european.

În Georgia, noul parlament dominat de alianţa „Visul georgian” va vota lista guvernului, condus de miliardarul devenit politician Bidzina Ivanişvili.

La Bruxelles, miniştrii de interne ai Uniunii Europene vor examina stadiul în care se află reformele din România şi Bulgaria, reforme menite să permită celor două ţări să integreze spaţiul Schengen, dar se ştie deja că la nivel politic, o decizie va fi din nou amânată ca urmare a opoziţie mai multor ţări membre, în primul rând a Germaniei.

Iar comisarul european pentru extindere Stefan Fule va participa la reuniunea ministerială de la Varşovia, a Grupului de la Vişegrad, la care vor mai fi prezente România şi Bulgaria precum şi reprezentanţii ţărilor din Balcanii de Vest.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG