Linkuri accesibilitate

Relaţiile dintre Bucureşti şi Moscova se tensionează din nou


..., după ce, luni, o maşină de la ambasada Rusiei a lovit o tânără de 19 ani în sectorul 3 al capitalei României.


Accidentul rutier in care a fost implicat un diplomat rus tinde sa devina subiect de campanie electorala in Romania, unde sentimentele anti-rusesti ramin inca destul de puternice, chiar si la 22 de ani dupa iesirea tarii de sub comunism.

Premierul roman, Victor Ponta a avut mai multe iesiri publice prin care a cerut pedepsirea vinovatului, care a lovit o studenta de 19 ani pe trecerea de pietoni. Fata se afla in coma, in vreme ce ministrul roman de Externe, Titus Corlatean a solicitat intr-o nota verbala, trimisa omologului sau, ridicarea imunitatii diplomatice a celui care a produs accidentul.

Este vorba despre un secretar al Ambasadei Rusiei la Bucuresti, care dupa accident a refuzat atit testarea cu aparatul alooltest, cit si prelevarea de probe biologice, invocind imunitatea diplomatica.

Potrivit ministerului roman de Externe, acesta beneficiaza de imunitate de jurisdictie penala, civila si administrativa pe teritoriul Romaniei, ceea ce inseamna ca poate fi cercetat penal si judecat doar in tara lui de origine.

Cu toate acestea atit premierul roman cit si seful diplomatiei romane cer ridciarea imunitatii sale. O idee “tehnic imposibila” dupa cum spune insa consilierul prezidential pe probleme de politica externa, Cristian Diaconescu. Explicatia este simpla: “exista o practica destul de consecventa in ultimii mai bine de o mie de ani cu privire la imunitatea personalului diplomatic”. Acest drept de imunitate este al statului, nu al trimisului, precizeaza consilierul presedintelui roman, care ne lamureste mai departe ca imunitatea nu se confunda cu impunitatea, cu alte cuvinte, faptul ca nu va fi cercetat in tara unde a savirsit infractiunea nu-l scuteste pe diplomat de pedeapsa.

Statele evita de obicei sa creeze precedente pe acest palier, prin permiterea urmaririi penale a trimisilor lor cu statut diplomatic, “indiferent despre ce fapte este vorba”, subliniaza fostul ministru de externe, Crisitian Diaconescu.

E posibil, insa, ca acest subiect sa se rostogoleasca pe fondul apropierii alegerilor si prejudecatilor care persista si prin care romanii ii asociaza pe rusi cu cei care au adus comunismul in Romania. Liderii coalitiei de guvernamint ar putea accentua aceste resentimente prin presiuni asupra Moscovei, dar cel mai probabil acest incident nu va afecta relatiile bilaterale, care la nivel politic sint oricum inghetate de mai multi ani.

In orice caz se pare ca Moscova a trimis deja un raspuns, care nu corespunde neaparat cu asteptarile oficialilor romani si in care se face referire tocmai la pericolul crearii unui precedent. Secretarul III al ambasadei Ruse care a accidentat grav o studenta pe trecerea de pietoni urmeaza sa paraseasca Romania, potrivit ministerului de Externe, care a precizat ca nu se justifica o plecare imediata.

Exista pe de alta parte situatii similare in care diplomati romani care au facut accidente in strainatate s-au intors repede in tara pentru a nu fi expusi, dar si celebrul caz al cintaretului rock, Teo Peter, care a murit in decembrie 2004, cind taxiul in care se afla a fost izbit de o masina de teren condusa de un soldat american de la Ambasada Statelor Unite din Romania. Militarul a fost trimis de urgenta acasa unde a fost judecat sumar si pedepsit cu trecerea in rezerva si o mustrare scrisa.

Politigraf

XS
SM
MD
LG