Linkuri accesibilitate

Materialele despre România de la „Vocea Rusiei” seamănă izbitor cu discursurile lui Crin Antonescu (Revista 22)


Politicieni de tip populist (Evenimentul zilei).


In saptamanalul 22, Andreea Pora observa ca materialele despre România difuzate la Vocea Rusiei seamănă izbitor cu discursurile co-presedintelui USL, Crin Antonescu. Inca din perioada protestelor de strada de la Bucuresti, din ianuarie, social-democratii si liberalii aflati atunci in opozitie primeau instructiuni precise prin intermediul jurnalistului Valentin Mandrasescu de la Vocea Rusiei, ceea ce a dus la ideea unei implicari pe dedesubt a Kremlinului in evolutiile politice de la Bucuresti.

Andreea Pora vine acum cu o ipoteza mult simpla: saracut in idei, gandind numai in raport cu obsesia debarcarii lui Traian Basescu, Antonescu debiteaza in nume propriu cam ce se aude si la Vocea Rusiei, pentru ca ambele prestatii ar avea de fapt acelasi autor: condeier roman, angajat de PNL. Altminteri, de ce s-ar razboi Vocea Rusiei chiar si cu adversarii cooptarii lui Becali in PNL?

Trei politicieni de tip populist, care vor candida la alegerile parlamentare din 9 decembrie, ar putea recolta 21% din voturile romanilor, arata un sondaj realizat de IRES, institutul specializat condus de social-democratul Vasile Dancu. Pe blogul personal, citat de Evenimentul zilei, Vasile Dancu spune ca Vadim Tudor a fost creat de politicieni, Gigi Becali de presă, iar Dan Diaconescu s-a creat singur. Toţi trei sunt politicieni antisistem care au fost propulsaţi de actuala criză economică şi socială.

Un articol din revista 22, semnat de Cosmin Alexandru, descrie involutia clasei politice din '90 incoace. El exemplifica prin cel mai reprezentativ partid politic al Ro­mâniei: PSD, singurul care are cu adevărat o bază electorală și un mesaj consecvent în timp - statul asistențial. PSD e condus acum de Victor Ponta. Pe lângă el, predecesorul său, Mircea Geoană, era un om pe care te puteai baza. Pe lângă Geoană, Adrian Năstase era un bărbat de stat. În comparație cu Năstase, Ion Ili­es­cu era un om politic în adevăratul sens al cuvântului.

Cam aceeasi scara descrescatoare se poate reface si la liberali: „De la The­odor Stolojan, un om care înțelegea bine finanțele și macroeconomia țării, la Călin Popescu Tăriceanu, care avea mă­car deprinderile mediului privat de afa­ceri, terminând lamentabil cu un Crin An­tonescu, care nu știe, nu înțelege și nu poate nimic”. In situatia data, României nu-i ramane decat sa nimereasca drumul bun pe langa politicieni, daca se poate in pofida lor sau chiar fara ei, se mai arata in acest comentariu.

Tot in 22, Andreea Pora analizeaza listele de candidati pentru parlamentare, in tabara puterii si intr-a opozitiei, si ajunge la urmatoarea concluzie: „Dacă [intelectualii lui Băsescu] nu au reuşit în proiectul lor, cei ai lui Felix (alias conservatorul Dan Voiculescu) şi-au atins misiunea: clasa politică doar cu greu poate ajunge mai jos”.
XS
SM
MD
LG