Linkuri accesibilitate

Mandatul lui Andrei Galbur la Moscova (Adevărul)


„Ce ziceți, domnule ministru Bumacov?” (Timpul).


În „Adevărul” mai mulţi analişti îi prezic lui Andrei Galbur, noul ambasador al Republicii Moldova la Moscova, un mandat dificil, cu multe provocări. „La Moscova contează foarte mult însuşi faptul cât de influent este ambasadorul. Va trebui să se facă cunoscut şi să-şi construiască o reţea de relaţii bune. Va fi o misiune destul de grea, pentru că va administra un întreg pachet de probleme care pot perturba relaţiile economice şi politice. Trebuie să fie precaut şi să evite orice discuţii de prisos”, sugerează Victor Chirilă, directorul Asociaţiei pentru Politică Externă. „AAdevărul aminteşte că fostul ambasador, comunistul Andrei Neguţa, a fost retras, în aprilie, după ce a declarat că retragerea armatei ruse din Transnistria reprezintă un pericol pentru Republica Moldova.

Reporterii cotidianului „Adevărul” au scos la iveală faptul că în dosarul lui Alexandru Bejan, elevul de la liceul românesc de la Tiraspol, acuzat de terorism de aşa-zisele autorităţi transnistrene, există probe ce demonstrează că băiatul nu este autorul scrisorii care a pus pe jar miliţia separatistă. Specialiştii de la Universitatea Naţională „I.I. Mecinikov” din Odesa, Ucraina, au efectuat o expertiză psiholingvistică şi au constatat că scrisoarea de ameninţare pe care ar fi trimis-o Alexandru pe adresa şefului miliţiei orăşeneşti a fost scrisă de altcineva. „Autorul textului şi executorul sunt persoane diferite. Autorul are o anumită pregătire oratorică, vorbeşte mult, citeşte, are legături cu structurile criminale. Cel mai probabil, este vorba de un bărbat de vârstă medie”, concluzionează Natalia Bardina, doctor în ştiinţe filologice.

Într-un interviu pentru portalul „tribuna.md”, analistul politic Oazu Nantoi reiterează o idee pe care o împărtăşise anterior şi postului nostru de radio - că Rusia vrea să transforme Transnistria într-o bază militară neoficializată ca răspuns la intenţia Uniunii Europene de a semna un Acord de Asociere cu Republica Moldova. Tot el afirmă că negocierile privind reglementarea transnistreană nu vor da rezultate atât timp cât nu vor fi puse corect accentele şi recunoscute oficial părţile implicate în conflict – Moldova şi Rusia.

Ala Coica de la „Timpul” împărtăşeşte din impresii după ce recent a „trecut”, pentru prima dată, aşa numita vamă nistreană pentru a ajunge în Transnistria. „Am rămas mască când vameșul, o femeie agreabilă, la prima vedere, a luat-o la întrebări pe o tânără, doar pe motiv că mergea pentru prima dată în regiunea transnistreană. Iar la „intrarea” în țară, au verificat actele de două ori, doi vameși diferiți, la interval de cinci minute, de parcă am fi venit din altă lume, și nu de peste Nistru”, relatează ziarista. Ala Coica aminteşte că săptămâna trecută, șeful „comisiei pentru politică externă” a așa-zisului soviet suprem de la Tiraspol, Dmitri Soin, spunea: „Luna de miere” a relaţiilor moldo-transnistrene a luat sfârşit, urmează o toamnă rece”. „Dacă așa arată o lună de miere, cum va arăta următoarea perioadă, toamna rece?”, se întreabă autoarea.

În editorialul întitulat „Ce ziceți, domnule ministru Bumacov?”, Constantin Tănase de la „Timpul” se referă la afirmaţia ministrului Agriculturii, Vasile Bumacov, precum că „în presa moldovenească se atestă o tendinţă de a promova Republica Moldova ca fiind o ţară săracă și chiar cea mai săracă ţară din Europa, ceea ce constituie un dezastru pentru cetăţeni şi pentru întreaga ţară”. În replică, dl Tănase menţionează că „are și presa păcatele ei cele de voie și cele fără de voie, dar adevăratul dezastru pentru cetățeni și țară sunt, totuși, guvernările hoațe și corupte, miniștrii lacomi și incompetenți, vânători de privilegii și gheșefturi, clasa politică înglodată în scheme frauduloase, mișmașuri și găinării ordinare”.
XS
SM
MD
LG