Linkuri accesibilitate

Moldova și Pachetul energetic III


Marlene Holzner
Marlene Holzner

Marlene Holzner: „Ni se pare că am găsit o soluție foarte bună și sperăm să fie sprijinită și de țările membre.”


Comisia Europeană a sprijinit oficial, marți, cererea Moldovei de a i se acorda un răgaz de patru ani, din 2016 până în 2020, ca să aplice pachetul energetic trei al Comunității Energetice Europene. Acest aranjament la care Moldova a aderat în 2010 și care se referă la gazele naturale a iritat Rusia pentru că prevede separarea activităților de producție de cele de transport a gazelor. În cazul Moldovei presupune scoaterea conductelor de gaze moldovene de sub controlul concernului rus Gazprom care le deține astăzi prin intermediul întreprinderii Moldovagaz.

Moscova a cerut Moldovei în septembrie să denunțe de tot acordurile energetice europene dacă vrea gaze mai ieftine. Săptămâna trecută, Moldova a cerut însă Comunității Energetice Europene numai un răgaz de patru ani pentru a se conforma pe deplin. Comisia Europeană a aprobat cererea, dar decizia finală încă nu a fost luată oficial, după cum ne-a explicat Marlene Holzner, purtătoarea de cuvânt a comisarului pentru energie:

Marlene Holzner: „Această propunere oficială pe care am făcut-o mai trebuie încă să devină poziția întregii Uniunii Europene, adică să fie aprobată de toate cele 27 de țări membre prin miniștrii lor de externe, în câteva săptămâni. Abia după aceasta va fi transmisă Comunității Energetice din care fac parte mai multe țări. Când o va aproba și Consiliul Ministerial al Comunității, nu știu, dar abia atunci va fi o decizie finală. Aceasta va însemna că Moldova va primi aproape încă patru ani pentru a decide cum desparte sistemul de gazoducte”.

Chișinăul speră că acest răgaz îl va ajuta să aplaneze temerile Gazpromului, îngrijorat că și-ar putea pierde proprietatea asupra conductelor moldovene. Problema autorităților de la Chișinău este cum să respecte și acordul energetic european care-l obligă să despartă conductele de furnizare, și proprietatea Gazpromului asupra conductelor. Am întrebat-o pe purtătoarea de cuvânt a comisarului european pentru energie dacă, oferindu-i Moldovei răgazul, Comisia Europeană pune și vreo condiție, pentru a se asigura că până în 2020 soluția va fi găsită și nu va fi amânată din nou, ca acum.

Marlene Holzner: „Nu există nici o condiție. Pachetul energetic este un pachet de legi foarte complex. Există întârzieri la aplicarea lui chiar și în câteva țări din Uniunea Europeană. Cu alte cuvinte, nu e o sarcină simplă. Moldova este membră a Comunității Energetice numai din 2010 și putem înțelege că nu-i este ușor să aplice pachetul așa de repede. În afară de aceasta, este importantă situația specifică a fiecărei țări.

Acesta a fost motivul decisiv pentru care s-a propus ca Moldova să obțină amânarea. Comisia s-a uitat la chestiunile de securitate energetică ale Moldovei, care are un singur furnizor de gaze, precum și la conflictele nerezolvate încă referitoare la suveranitatea țării.

Pentru Moldova este foarte dificil să despartă sistemul de transport al gazelor pentru că aceasta va însemna pentru proprietarul conductelor fie să le vândă, fie să le transmită în gestionare altei companii. S-a considerat că este greu ca Moldova să facă acest lucru în doar câțiva ani și am propus să i se mai acorde patru ani”.

Comisarul european pentru extindere, Gunther Oettinger a acuzat Rusia la începutul lunii de „șantaj curat” față de Moldova pentru că i-a cerut denunțe acordurile energetice cu Uniunea Europeană. Uniunea, spunea Oettinger citat de publicația European Voice, trebuie să fie alături de Moldova în confruntarea acestea cu Rusia, să adopte „o atitudine comună puternică” și „un mesaj clar” pentru Rusia. Am întrebat-o pe purtătoarea de cuvânt a comisarului Oettinger dacă să amâni aplicarea unei legi care irită Gazpromul înseamnă într-adevăr să dai dovadă de „atitudine puternică” și să transmiți „un mesaj clar” Rusiei.

Marlene Holzner: „Nu voi comenta ce s-a citat din comisarul Oettinger. Dar vă pot spune că, în această situație, Comisia Europeană a dat dovadă de multă flexibilitate. Avem un tratat energetic și legi, dar ele ne permit să ținem cont de situații specifice. În cazul de față am analizat dacă îi putem acorda Moldovei mai mult timp să facă ceea ce trebuie să facă, dar în același timp să respecte obligațiile din tratat. Ni se pare că am găsit o soluție foarte bună și sperăm să fie sprijinită și de țările membre.

Din perspectiva Uniunii Europene, problema nu este când anume va aplica Moldova aceste aranjamente. Pentru noi și pentru Moldova este important faptul ca ele să fie implementate. După părerea noastră, ele vor mări competiția pe piață. În cazul specific al Moldovei nu este neapărat necesar să fie introduse într-un an sau în doi. Este important să fie aplicate cum se cuvine așa ca la final să ducă la rezultatele pozitive la care sperăm”, a declarat Europei Libere, Marlene Holzner, purtătoarea de cuvânt a comisarului pentru energie, Gunther Oetinger.

Autoritățile moldovene își pun speranța în faptul că un gazoduct între Chișinău și Iași care urmează a fi construit anul viitor va oferi Moldovei o sursă alternativă în cazul unor blocaje în negocierile cu Gazpromnul la aplicarea Pachetului energetic III.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG