Linkuri accesibilitate

Liberalii calculează greșit în cazul Becali (Adevărul)


Stenogramele convorbirilor telefonice și responsabilitatea față de lege și cetățean (Alina Mungiu-Pippidi/România liberă).


Din afacerea candidaturii lui Gigi Becali pentru PNL iese câștigător numai Becali. Cunoscutul patron al echipei de fotbal Steaua, altminteri europarlamentar, a fost ales de Crin Antonescu sa atraga spre Uniunea Social Liberala ceva voturi de la Dan Diaconescu – celalalt model de populism care va juca in alegerile parlamentare din decembrie. Editorialistul ziarului Adevarul, Ion M. Ionita, crede ca liberalii calculeaza gresit. Gigi Becali nu va reusi sa-i smulga din bratele lui Dan Diaconescu pe cei care fac ochii mari la fantasmagoriile promise de patronul OTV. In schimb, Antonescu isi pune intr-o situatie delicata electoratul partidului. Liberalii din cartierul Drumul Taberei, de pilda, vor pune stramb stampila pe numele zgomotosului Becali.

Laurentiu Mihu, de la Romania libera, scrie mai ales despre iritarile crescande din interiorul coalitiei, USL, unde multi social-democrati se tem sa nu piarda alegerile pe propria lor mana, asa cum s-a intamplat la prezidentialele din 2009. Dar cel mai mare risc pe care si-l asuma liberalii este, dupa parerea acestui jurnalist, ca Becali sa se retraga pur si simplu inaintea scrutinului. Un sondaj de opinie facut public in aceste zile arata ca 52% dintre romani nu vad cu ochi buni candidatura patronului Stelei pe listele USL.

Subiectul stenogramelor in care apar vorbind la telefon presedintele Basescu si fostul sef al fiscului Sorin Blejnar, s-a dezumflat in buna masura. Scoase in presa pentru a induce ideea ca Basescu controla politic activitatea fiscului, interceptările nu confirmă nimic ilegal. In schimb, lasa la vedere mici minciuni inutile. Doi comentatori – Grigore Cartianu, Adevarul, si Alina Mungiu Pippidi, Romania libera – amintesc declaratia din martie 2011 a presedintelui Basescu, cum ca nu-l cunoaste personal pe Blejnar. Or, stenogramele demonstreaza contrariul. Minciuna fara consecinte, dar situatie jenanta, spune Cartianu.

Alina Mungiu Pippidi nu este de acord cu premierul si cu alti oficiali, care considera ca s-a incalcat legea publicand continutul unor interceptari telefonice in care, la un capat al firului, este seful statului. Nu e asa, spune Mungiu-Pippidi. Toate stenogramele convorbirilor oficialilor statului – cu exceptia celor care se refera la siguranta nationala, la NATO sau la viata lor privata – ar trebui puse la dispozitia publicului o data pe an. Mai mult, toate contractele cu statul, ale oricui, ar trebui sa fie publicate lunar. E singura modalitate, extrema desigur, ca demnitarii romani sa invete responsabilitatea fata de lege si cetatean, crede autoarea comentariului din Romania libera.
XS
SM
MD
LG