Linkuri accesibilitate

Germania supără Kremlinul


Andreas Schockenhoff în calitate de coordonator al Forumului guvernamental de discuţii ruso-germane a criticat Rusia.


Executivul federal i-a luat apărarea lui Andreas Schockenhoff, coordonator guvernamental al forumului de discuţii ruso-germane, cunoscut sub denumirea de „Dialog de la St. Petersburg”. Un purtător de cuvînt al Ministerului rus de Externe a anunţat că Rusia nu îl mai consideră pe Schockenhoff drept reprezentantul oficial al Germaniei şi că acesta nu este calificat de a se pronunţa public vis-à-vis de relaţiile dintre cele două ţări.

Din 2006, creştin-democratul Andreas Schockenhoff este coordonatorul dialogului ruso-german care se desfăşoară sub egida Ministerului german de externe. Într-un raport recent, Schockenhoff s-a pronunţat extrem de critic faţă de condamnarea grupului „Pussy Riot”, cît şi a altor opozanţi ai actualei puteri de la Moscova.

Luni, purtătorul de cuvînt al guvernului german a respins calificativele insinuante ale Moscovei, lansate împotriva lui Schockenhoff. Politicianului german i s-au reproşat lipsa de obiectivitate şi calomnierea Rusiei. Din pricina aceasta Moscova îl consideră „incompetent” pentru funcţia guvernamentală pe care o deţine.

Purtătorul de cuvînt al Angelei Merkel a subliniat că Schockenhoff vorbeşte în numele guvernului german, adăugînd că reacţia Moscovei a fost primită cu „surprindere” la Berlin. El a mai spus limpede că reprezentantul Germaniei pentru coordonarea dialogului este numit de către guvernul federal şi nu de către vreun for din străinătate.
Într-o declaraţie reprodusă luni în ziarul „Süddeutsche Zeitung”, preşedintele Comisiei parlamentare pentru politică externă, creştin-democratul Ruprecht Polenz a cerut ministrului german de externe, Guido Westerwelle, să-i ia public apărarea lui Schockenhoff.

Între timp şi Ministerul german de externe a devenit ţinta unor critici după ce s-a aflat că textul raportului lui Schockenhoff, fusese „pieptănat”, adică unele aprecieri mai dure fuseseră înlocuite sau eliminate.

Într-un interviu acordat postului de radio „Deutschlandfunk”, purtătorul de cuvînt pentru politică externă a grupului liberal din Parlament, Rainer Stinner, s-a pronunţat pentru un dialog critic şi a respins insinuările Moscovei. Despre raportul lui Schockenhoff, el a spus: „Asta nu e o defăimare. Ceea ce cere acum Moscova, trebuie respins. Guvernul german îşi numeşte reprezentanţii, şi nimeni altul.”

Următoarea rundă a Dialogului de la St. Petersburg urmează să aibă loc între 14 şi 16 noiembrie la Moscova. Fără a oferi detalii, purtătorul de cuvînt al guvernului german a anunţat că acolo anumite teme vor trebui să fie abordate „foarte deschis“. Cînd s-a decis începerea acestui dialog, scopul primar a fost facilitarea contactelor între diversele grupuri ale societăţii civile cît şi consolidarea lor. Potrivit presei germane, la întîlnirea din noiembrie vor participa cancelara Angela Merkel şi preşedintele Vladimir Putin.
XS
SM
MD
LG