Linkuri accesibilitate

„Generația pierdută“ - tinerii fără lucru costă UE 153 miliarde euro pe an


Tineri la un centru al forţei de muncă, Atena, Grecia.
Tineri la un centru al forţei de muncă, Atena, Grecia.

„Deriva tinerilor ar putea atinge nivelul care a dus la declanșarea „Primăverii Arabe“.

O agenţie de cercetare a uniunii Europene, EuroFound a dat publicităţii un raport în care arată care sunt costurile pentru ţările comunitare a numărului mare de tineri fără slujbă. Costurile ar fi, săptămânal de 3 miliarde de euro. Relatează de la Bruxelles, Dan Alexe.

Fundația europeană pentru Imbunătățirea Condițiilor de Viață și Muncă, Eurofund, a căutat să calculeze, în ultimul său studiu, costul pentru societate și bugetul statului al „generațiilor pierdute“, mai precis al întreținerii tinerilor care sînt excluși din circuitul muncii, al educației sau pregătirii profesionale.

Studiul, prezentat astăzi la o reuniune pe tema muncii a unor înalți experți din UE reuniți în Cipru, țara care deține actualmente președinția UE și care e confruntată în mod acut cu acest fenomen, este cel mai extins și detaliat studiu asupra șomajului tinerilor efectuat vreodată. El acoperă tinerii între 15 și 29 de ani de-a lungul și de-a latul continentului.

In medie, în UE, costul întreținerii tinerilor excluși e de aproximativ 1,2% din produsul intern brut PIB. România e o țară situată la mijlocul spectrului, în măsura în care circa 2% din PIB e destinat sprijinirii și inserării tinerilor, in vreme ce în Grecia sau Bulgaria costul se apropie de 3,5%. Grecia și Spania sînt de altfel țările care prezintă situația cea mai catastrofală, cu șomajul tinerilor apropiindu-se de 50%. In Bulgaria si Grecia, 40% din tinerii între 25 și 29 de ani nu au lucrat niciodată.

Cu totul, 14 milioane de tineri sînt în căutare de lucru în uniunea Europeană. In privința costurilor globale, „generația pierdută“ costă UE 153 de miliarde de euro pe an, altfel zis cu mult mai mult decât bugetul total al funcționării UE. Pentru a rezuma, e vorba de circa 3 trei miliarde de euro cheltuiți săptămânal în UE.

Italia se află în vârful clasamentului negativ, cheltuind aproape 33 de miliarde de euro pe an pentru tinerii fără lucru.

Evident, consecințele nu sînt doar immediate, ci trebuie calculate ți în funcție de oportunitățile pierdute pentru viitor - de unde expresia “generația pierdutã”.

Stefano Scarpetta, un expert lucrând pentru Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică OECD comentează astăzi pe marginea acestui raport îm cotidianul britanic The Guardian spunand că Europa eșuează în contractul său social și că deriva socio-economică a tinerilor ar putea atinge nivelul celei din Maghreb, din Nordul Africii, care a dus la declanșarea „Primăverii Arabe“.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG