Linkuri accesibilitate

„Sunt probleme care în R. Moldova par banale, dar aflându-ne în Italia, este un dezastru.”


Eugenia Petică: „În partea de nord a Italiei, în momentul actual locuiesc peste o sută de mii de cetăţeni moldoveni.”


Legea vignietei, taxa de drum pe care vor trebui să o achite la întrarea în Republica Moldova cei cu mașini cu numere străine a fost votată joi în prima lectură de Parlament. Iar mărimea vinetei va fi de 15 ori mai mică decât se propusese inițial adică - de 25 de euro pentru perioada maximă de ședere legală de 180 de zile. Taxa minimă va fi de 2 euro pentru șapte zile. Într-un interviu cu Diana Răileanu, Natalia Petica, șefa asociației „Plai”, a moldovenilor de la Torino, Italia, a salutat reducerea taxei care-i poate afecta pe zecile de mii de moldoveni din străinătate care vin în vizită acasă cu mașina.

Natalia Petică: „Preţul de doi euro pentru şapte zile şi de 25 de euro pentru o jumătate de an, după părerea mea, reprezintă o fază iniţială, pentru că, probabil, se va ajunge la preţurile europene, adică la zece, la 15 euro, aşa cum se plăteşte în Slovenia, aşa cum sunt drumurile în România. Probabil drumurile noastre sunt acum într-o fază de reconstrucţie şi de aceea şi preţul a pornit de la o cifră atât de joasă, este normal să se achite o taxă pentru drumuri ca să le putem întreţine la calitatea autoturismelor care circulă pe aceste drumuri.”

Europa Liberă: Dar care sunt preţurile, de exemplu, în Italia?

Natalia Petică:
„În Italia, preţurile pentru drumuri ne-au costat 40 euro, în Slovenia, 15 euro şi România, zece euro.”

Europa Liberă: Pentru e perioadă?

Natalia Petică:
„Pentru o lună.”

Europa Liberă: Dna Natalia, guvernarea a promis companii low-cost la Chişinău. Nu a fost să fie, însă preţurile la biletele avia au fost micşorate. În ce măsură preţul de acum se potriveşte cu veniturile moldovenilor plecaţi la muncă în străinătate?

Natalia Petică:
„Şi eu şi fiica mea am plătit 174 de euro pentur un bilet dus-întors, deci este 85 de euro biletul, vă daţi seama că în comparaţie cu 300 pe care le plăteam anterior, eu mi-aş putea permite nu o călătorie în an, dar mi-aş putea permite trei, patru călătorii. De asemenea, m-am bucurat cînd am auzit că este spre venire şi liberalizarea regimului de vize, înseamnă că moldovenii nu vor mai fi nevoiţi să îşi vândă casa şi masa şi să dea cinci mii de euro pentru o viză. Bineînţeles că în baza acestor vize nu vor avea dreptul la muncă.”

Europa Liberă: Dna Natalia, din cîte ştiu Dvs aţi participat la Congresul Diasporei de săptămâna trecută, cu ce mesaj aţi venit din partea moldovenilor de la Torino, de unde locuiţi Dvs?

Natalia Petică:
„De astă dată am venit purtând în trăistuţa mea semnături a persoanelor care cer cu insistenţă deschiderea unui Consulat general în oraşul Milano sau dacă nu este posibil măcar un Consulat onorific în Torino. În partea de nord a Italiei, în momentul actual locuiesc peste o sută de mii de cetăţeni moldoveni.”

Europa Liberă: Pe de altă parte, Guvernul întârzie să deschidă aceste consulate, motivând că nu are bani...

Natalia Petică:
„Sunt două opțiuni, dat fiind faptul că Milano este un oraş foarte scump şi acolo închirierile costă extraordinar de mult, am putea deschide la Torino un Consulat Onorific, unde avem posibilitatea să obţinem un spaţiu gratuit. În cadrul acestui consulat să vină un Consul de la Bologna, regulat, o dată în lună, să ofere servicii consulare cetăţenilor.

După care se face o analiză profundă şi dacă în baza taxelor consulare pe care le achităm noi, cei care solicităm aceste servicii, reuşim să achităm salariul anual al acestui consul, atunci care este problema? Deci, problema decade automat, pentru că acest consulat se auto-finanţează.

Şi în aşa caz, Diaspora este împăcată pentru că are o persoană de reper unde se poate adresa pentru a obţine servicii, iar Guvernul Republicii Moldova nu este pus în dificultate ca să achite salarii persoanelor din Consulat şi în al doilea rînd să achite taxele de închiriere a unui spaţiu.”

Europa Liberă: Dar care este preţul unui serviciu consular elementar. Procura, de exemplu?

Natalia Petică:
„45 de euro. Deci, sunt probleme pe care noi, aflându-ne în Republica Moldova par banale, aflându-ne în Italia, este un dezastru.”
XS
SM
MD
LG