Linkuri accesibilitate

„Aş fi gata la orice, că este nevoie de bani”


(Foto: Tamara Grejdeanu)
(Foto: Tamara Grejdeanu)

Cu microfonul Europei Libere la Tîrgul de Cariere de la Chișinău.


Peste 30 de întreprinderi s-au adunat la cea de-a doua ediţie a Târgului de Cariere din Chişinău. Tinerii aflați în căutare de muncă au luat cunoştinţă de propunerile angajatorilor din domenii diferite, de la comerț până la IT, inginerie și construcţii. Mai multe despre aceste oferte și despre ecourile stârnite în rândul posibililor solicitanți, în relatareaTamarei Grejdeanu.

Tineri cu diploma de absolvire în mână dar şi adulţi au venit astăzi la târgul de cariere, pentru ca în discuţia directă cu angajatorii să afle ce şanse au pentru a obţine un job. De cealaltă parte, reprezentanţii instituţiilor i-au încurajat să aplice insistent pentru slujbele care cred că li s-ar potrivi.

Anastasia Luca
Anastasia Luca
Anastasia Luca, specialist la Agenţia Naţională pentru ocuparea forţei de muncă, îmi spune că pentru candidaţi cerinţele au rămas aceleaşi, cunoaşterea domeniului şi responsabilitate: „În principiu se cere experienţă, competenţă la postul vacant care se aplică, adică persoana să fie flexibilă pentru ca să muncească şi mai mult decât programul indicat, să fie competitivă, acum sunt foarte multe locuri de muncă pentru persoane care sunt la un nivel înalt de pregătire profesională.”

Europa Liberă: Tinerii care au absolvit recent o facultate, ce şanse au?

Anastasia Luca: „Ceea ce ne pune în gardă este problema că tinerii specialişti nu vor să accepte în primul rând salariile, nu sunt la limita aşteptărilor dumnealor, totuşi ar fi cazul să accepte şi alte locuri de muncă, nu deodată să fie manageri.”

Mulţi dintre cei care au venit la târg, mi-ai spus că nu insistă să lucreze numai în domeniul în care au obţinut diploma, e şi cazul Anei Omarov.
Ana Omarov
Ana Omarov
Tânăra a absolvit în acest an facultatea şi recunoaşte că salariul este cel care contează, şi nu poziţia: „Cu studiile juridice este foarte greu să îşi găseşti ceva de lucru, fiecare angajator vrea să angajeze pe cineva care are experienţă de muncă, respectiv ca să obţii această experienţă trebuie să te angajezi, este un cerc vicios.”

Europa Liberă: Aţi vorbit azi cu angajatori, sunt gata să-i ghideze pe cei tineri?

Ana Omarov: „Nu prea, toţi vor să angajeze pe cineva care are experienţă de muncă.”

Europa Liberă: Aţi fi gata să angajaţi şi înalt domeniu decât cel pe care l-aţi studiat la facultate?

Ana Omarov: „Da, aş fi gata la orice, că este nevoie de bani.”

Companiile au venit la târg nu doar cu oferte de angajare dar şi cu stagii de practică.

Eliza Frunză reprezentanta unei bănci comerciale spune că înainte de angajare tinerii beneficiază de un program de instruire de jumătate de an pe care îl numeşte formă responsabilă de angajare: „Este un program care durează şase luni,un program în care tinerii care aplică studiază diferite subiecte importante din domeniul, nu neapărat bancar, dar şi financiar, ei sunt implicaţi într-o combinare dintre un studiu teoretic şi unul practic. Şi la finisarea programului cu succes pot obţine un post de muncă în interiorul băncii. Noi ne-am propus ca prin acest program să oferim tinerilor posibilitatea de a face cunoştinţă, de a cunoaşte cum are loc tot procesul , după care în momentul în care ei se implică în lucru, deja ei sunt bine antrenaţi.”

Reuşesc să stau de vorbă şi cu un tânăr care s-a prezentat Andrei. Îmi spune că deşi are experienţă de lucru în domeniul economic, nu reuşeşte să-şi găsească o slujbă, În opinia lui salariile sunt prea mici pentru cerinţele angajatorilor: „Caut nişte oameni serioşi, aici până când oameni serioşi nu găsesc şi sunt întrebări care ţin de salariu şi dumnealor ascund salariul în primul rând, ascund momentele concrete de angajare, practic ei colectează CV-uri dar nu colectează specialişti?

Europa Liberă: Aţi activat înainte în acest domeniu?

Andrei:
„Am activat în specialitate, în micul business, am activat trei ani de zile.”

Europa Liberă: Veniţi cu experienţă?

Andrei: „Da, vin cu experienţă. Dar nu pot să găsesc oameni serioşi, am trei ani de când caut o specialitate, practic trimite-ţi CV-ul şi vă mulţumesc că l-aţi trimis şi contacte nu primim mai apoi de la dumnealor.”

Pentru a le arăta tinerilor cum trebuie să se prezinte în faţa angajatorului, organizatorii au inclus în programul celei de-a doua ediţii a evenimentului un Master Clas în dezvoltarea carierei. Astfel candidaţii vor afla cu ce informaţii trebuie să vină la interviul de angajare şi care este forma corectă de completare a CV-ului.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG