Linkuri accesibilitate

Conotații ale vizitei la Chișinău a lui Jose Manuel Barroso


Gheorghe Cojocaru: „procesul de asociere a Moldovei la UE este într-o fază de promisiune, cu șanse reale de realizare.”


Recent s-a anunțat că președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, va vizita Republica Moldova la sfârșitul lunii noiembrie. Despre importanța acestui anunț Diana Răileanu a stat de vorbă în studioul Europei Libere de la Chișinău cu istoricul și publicistul Gheorghe Cojocaru.

Gheorghe Cojocaru: „După ce a poposit la București pentru a participa la reuniunea Partidului Popular European, Jose Manuel Barroso, președintele Comisiei Europene, este așteptat și la Chișinău, unde a promis că va sosi în curând într-o vizită de documentare. Aceasta va fi o primă vizită de un asemenea nivel în Republica Moldova, o vizită care va avea conotații aparte, după instalarea graniței Uniunii Europene pe râul Prut, de-a lungul hotarului României și al Uniunii Europene cu Republica Moldova”.

Europa Liberă: Cum explicați acest interes al președintelui Comisiei Europene față de Republica Moldova într-o perioadă în care se pare că autoritățile de la Bruxelles sunt concentrate mai mult asupra problemelor interne, decât a celor de politică externă?

Gheorghe Cojocaru:
„Probabil, problemele de politică internă sunt în strânsă legătură cu cele din domeniul politicii externe, ca să putem da un răspuns la această întrebare, exact în albia în care ați formulat-o. Interesul Comisiei Europene față de Republica Moldova este cu atât mai notabil, cu cât vizita anunțată a lui Manuel Barroso va avea loc după ce Chișinăul a fost vizitat de cancelarul german Angela Merkel. Această vizită a cancelarului german și dialogul la vârf moldo-german produc consecințe benefice pentru parcursul european al Republicii Moldova, care urmează să se regăsească și în sfera raporturilor directe ale Chișinăului cu Bruxellesul, raporturi care vor trebui instituționalizate printr-un tratat de asociere”.

Europa Liberă: Cât de reală este asocierea Republicii Moldova la spațiul european?

Gheorghe Cojocaru:
„Republica Moldova este doar la începutul acestui proces de asociere, mai exact, procesul de asociere a Moldovei la Uniunea Europeană este în această fază o promisiune, dar una cu șanse reale de realizare în anul care vine. Vizita președintelui Comisiei Europene la Chișinău ar putea fi una extrem de importantă, dacă nu decisivă, pentru deschiderea acestui proces, cu condiția ca autoritățile actuale să promoveze în continuare un curs politic reformator, rezultativ și previzibil”.

Europa Liberă: Ce necunoscute ar mai putea rămâne în această ecuație a integrării europene a Republicii Moldova?

Gheorghe Cojocaru:
„Presiunea sau tentațiile Estului, la care actuala guvernare trebuie să aibă reacții pe potrivă și previzibile, și modul în care regiunea de dincolo de Nistru a Republicii Moldova va reacționa și ea la toate acestea”.

Europa Liberă: Se poate ajunge la situații-limită, la situații critice?

Gheorghe Cojocaru: „Acestea vor trebui anticipate și evitate, în eventualitatea în care ar putea apare la orizont, astfel încât eforturile de apropiere de Uniunea Europeană să urmeze un curs ascendent și să se soldeze cu finalitatea scontată”.
Previous Next

XS
SM
MD
LG