Linkuri accesibilitate

Legea privind taxa pentru drum votată astăzi în Parlament


Dorin Dușceac: „nu putem vorbi despre dorinţa noastră de a beneficia într-un viitor previzibil de o libertate de circulaţie în spaţiul UE, dacă introducem nişte tarife prohibitive pentru cetăţenii europeni.”


În luna septembrie guvernul a decis că șoferii mașinilor înmatriculate în străinătate vor trebui să plătească vigniete pentru folosirea drumurilor moldovene. Ele urmau să coste 7 euro pentru trei zile, 65 de euro pentru o lună și 380 de euro pentru o jumătate de an. Moldovenii din străinătate au protestat de îndată mai ales împotriva scumpetei vinietei, mai costisitoare decât cea plătită de localnici, iar o comisie parlamentară le-a dat dreptate luna aceasta. Astăzi, problema vinietei a revenit în centrul dezbaterii politice, așa cum veți auzi în relatarea Allei Ceapai.

Deputaţii au decis că taxa de drum pentru şoferii cu maşini înmatriculate peste hotare va fi: de minim 2 euro pentru o şedere de 7 zile şi maxim 25 de euro pentru 6 luni. Mai mult de jumătate de an nici o maşină cu plăcuţă de înmatriculare străină nu va putea staţiona în Moldova, a menţionat preşedintele Comisiei economie, buget şi finanţe Veaceslav Ioniţă.

Şi cetăţenii moldoveni din străinătate care vin la volanul maşinii ca să-şi viziteze rudele în Moldova vor fi nevoiţi să achite această taxă, a precizat Ministrul Finanţelor, Veaceslav Negruţă: „Eu ca fost gastarbaiter, ca cetăţean care am muncit peste hotare şi membru al comunităţii moldovenilor peste hotare, consider de o mândrie să pot măcar cu plata taxei rutiere să contribui la dezvoltarea reţelei de drumuri în Republica Moldova.”

De altă opinie sunt reprezentanţii diasporei care consideră că gastarbaiterii ar fi trebuit să fie scutiţi de această taxă. Iată ce
Dorin Dușceac
Dorin Dușceac
ne-a spus Dorin Duşceac, moldovean care munceşte în Franţa: „Nu este normal ca pe lângă toate taxele pe care le plătim noi cei aflaţi în străinătate să mai plătim şi taxe pentru că venim acasă să ne vedem rudele, apropiaţii, prietenii şi să contribuim la creşterea economică a ţării.

Statul nostru nu ar trebui să introducă deloc o taxă pentru drumuri mai ales pentru cetăţenii moldoveni aflaţi în străinătate la muncă. Am fi de acord eventual cu o taxă pentru drumuri aşa cum există şi în alte ţări europene dar care va fi aplicată pentru turiştii străini, adică pentru italienii, portughezii, germanii, francezii care ne vizitează ţara noastră.”

Dar iată ce crede Dorin Duşceac despre decizia deputaţilor de a micşora taxa pentru drum: „25 de euro pentru jumătate de an ar fi un preţ care s-ar alinia frumuşel la tarifele actualmente aplicate în alte ţări ale UE. Noi nu putem vorbi despre dorinţa noastră de a beneficia într-un viitor previzibil de o libertate de circulaţie în spaţiul UE, dacă noi la rândul nostru, ca ţară, introducem nişte tarife prohibitive pentru cetăţenii europeni care doresc să ne viziteze ţara.”

Mai mulţi şoferi din capitală cu care am reuşit să stat de vorbă sunt de părerea că toţi posesorii de automobile trebuie să achite taxă pentru drum. „Toţi suntem egali în faţa legii, noi achităm taxa pentru drum, de ce cineva nu ar trebui să o achite.”

Iar gastarbaiterii moldoveni nu au de ce să fie o excepţie, crede un taximetrist: „Cum adică, eu lucrez în Moldova şi trebuie să achit, dar el lucrează peste hotare şi vine acasă şi el nu trebuie să achite. Cum aşa? Mai ales că la dânsul salariu este mai mare decât la noi, cei care muncim în Moldova.”

Legea privind taxa pentru drum votată astăzi în Parlament urmează să fie aplicată de la 1 noiembrie anul curent. Cei care nu vor achita vinieta vor fi penalizaţi cu o amendă de la 100 până la 200 de unităţi convenţionale.
Previous Next

XS
SM
MD
LG