Linkuri accesibilitate

USL a ales o „tactică a disperării” (Adevărul)


Problemele dreptei nu sunt neapărat diferite de cele ale stângii (revista 22)

Neincredere in strategia folosita de ambele blocuri politice din Romania, de stanga – Uniunea Social Liberala – si de dreapta – Alianta Romania Dreapta. Acesta este diagnosticul pus de presa bataliei electorale care a inceput deja. Ieri, la Bucuresti, au avut loc simultan lucrarile congresului Popularilor Europeani și uriasul miting organizat de USL pe Arena Nationala, in prezenta a 60-70.000 de simpatizanti.

In Adevarul, Emilian Isaila considera ca USL a ales o „tactica a disperarii” prin acest miting si ca sustinatorilor partidelor politice din coalitia de guvernare nu le va scapa smecheria pusa la cale de Crin Antonescu. Daca nu reactioneaza asa, oricum nu pot nega ca, in acelasi timp cu mitingul, in cladirea Parlamentului tineau discursuri cei mai importanti lideri politici ai Europei, invitati la Bucuresti de Partidul Democrat Liberal si de UDMR, formatiuni membre in Partidul Popular European.

Pentru Vladimir Tismaneanu, care scrie pe contributors.ro, mitingul USL este o noua expresie a populismului. Iar populismul este deja amprenta a apropiatei campanii electorale pentru alegerile din decembrie. Numai ca, spune comnetatorul, populismul este „o pseudo-solutie pentru probleme cel mai adesea reale”, iar aici marea problema ar fi decredibilizarea intregii clase politice.

Si in articolul de care am vorbit mai inainte, al lui Emilian Isaila, din Adevarul, se discuta metodele apasat populiste: de pilda, cooptarea lui Gigi Becali pe listele de candidati ai USL. Liderii coalitiei de la putere ignora reactia greu de banuit a majoritatii tacute, cata vreme se stie ca circarii, precum Gigi Becali sau, in etape anterioare, Corneliu Vadim Tudor ori Silviu Prigoana, nu aduc voturi si doar audienta la televzor, scrie Isaila.

O analiza semnata de Alexandru Gussi in revista 22 arata de ce problemele dreptei nu sunt neaparat diferite de cele ale stangii. Autorul e dezamagit de optiunile de candidati ale Aliantei Romania Dreapta, recent construita in jurul Partidului Democrat Liberal. Tinerii pedelisti reformisti, precum Cristian Preda, Sever Voinescu sau Teodor Baconschi, nemaivorbind de noi intrati precum Mihai Razvan Ungureanu. Fostul premier, actualemtne lider al Formatiunii Forta Civica, din ARD, declara deja presei ca nu e sigur ca alianta va rezista dupa alegeri. Rezultatul deciziei din Alianta Romania Dreapta asupra listelor de candidati creeaza simetrie cu USL-ul, arata Gussi, si – citam din 22 – „nu face decât să confirme indiferenţa par­ti­de­lor faţă de electorat şi faţă de com­pe­ten­ţele candidaţilor. În niciun an nu a fost mai evidentă distanţa dintre micile oli­gar­hii care conduc discreţionar partidele şi principiile pe care le invocă la nevoie. Iar această distanţă se anunţă mai costisitoare pentru ARD” al carei electorat este mai sensibil la discursul orientat către valori.
XS
SM
MD
LG