Linkuri accesibilitate

Agenda zilei


Turneul energetic al vicepremierului Valeriu Lazăr; Congresul PPE de la Bucureşti; Un înalt oficial NATO în vizită la Tbilisi.

Vicepremierul Valeriu Lazăr, ministrul economiei, își continuă un turneu est-european al cărui numitor comun este securitatea energetică. Lazăr se află începând de ieri în Muntenegru, unde urma să anunțe UE de intenția Moldovei de a amâna aplicarea unor acorduri energetice până la clarificarea unor pretenții ale furnizorului rus de gaze. Mâine, Lazăr va discuta tocmai aceste pretenții la Minsk, unde are loc o reuniune pe teme energetice a CSI și unde va fi prezent și ministrul rus al energiei Alexander Novak.

La Chișinău culminează astăzi manifestările consacrate luptei împotriva traficului de oameni, începute în urmă cu trei zile. Astăzi, 18 octombrie, se marchează Ziua europeană de luptă împotriva acestui flagel care continuă să afecteze mai ales țările relativ sărace ale Europei, cum este și Moldova.

La București se încheie astăzi congresul de două zile al PPE, la care a participat miercuri și premierul Vlad Filat. PPE este alcătuit din formațiuni de centru-dreapta europene, iar PLDM este unul din membrii lui.

La Bruxelles începe astăzi summitul de două zile al Uniunii Europene – încă un summit care va fi dominat de criza datoriilor din zona euro. Reuniunea șefilor de stat și de guvern din cele 27 de țări ale Uniunii Europene este așteptată cu mare interes de piețele financiare, pentru că ar putea aduce răspuns la întrebarea dacă Spania, una din economiile mari ale zonei euro, va cere sau nu un împrumut de salvare total, de felul celor la care au apelat deja Irlanda, Grecia sau Portugalia.

La Istanbul au loc manifestări internaționale cu ocazia centenarului războaielor balcanice, care au pus capăt dominației otomane în sud-estul Europei.

Israelul marchează astăzi împlinirea unui an de când a fost eliberat după peste cinci ani de detenție soldatul Gilad Shalit, ținut prizonier fără nici un mijloc de comunicare de milițiile palestiniene Hamas din Gaza.

Capitala Georgiei Tbilisi îl va avea astăzi ca oaspete pe James Appathurai, reprezentantul special al secretarului-general NATO pentru zona Caucazului și Asiei Centrale. Pe agendă se va afla dorința Georgiei de a adera la alianță în condițiile transferului de putere către coaliția condusă de Bidzina Ivanișvili.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG