Linkuri accesibilitate

Vitalie Marinuţa: Rusia trimite armament în Transnistria, fără să informeze Chişinăul


Ministrul apărării spune că ar fi vorba de lansatoare de grenade şi puşti cu lunetă, echipamente ce nu corespund unei misiuni de pacificare.

Ministrul apărării Vitalie Marinuţa a declarat că deţine informaţii că sub pretextul fortificării trupelor sale de menţinere a păcii, Federaţia Rusă ar trimite în regiunea transnistreană tehnică militară şi armament de infanterie. Ministrul afirmă că ar fi vorba despre camioane, lansatoare de grenade şi puşti cu lunetă - echipamente ce nu se înscriu în cadrul unei misiuni de pacificare. Nu este pentru prima dată când oficialităţile ruse nu-şi coordonează acţiunile cu Chişinăul. Pe 12 aprilie, ministrul rus al apărării Anatoli Serdiukov a vizitat Transnistria pentru a inspecta efectivul militar rus din regiune. Imediat după care, reprezentantul special al Kremlinului pentru Transnistria şi vicepremierul rus pentru complexul militar Dmitri Rogozin a declarat că Rusia îşi va moderniza Grupul Operativ de Trupe Ruse din Transnistria şi-l va dota cu cel mai performant armament. Liliana Babăroşie a stat de vorbă cu ministrul apărării, Vitalie Marinuţa:

Vitalie Marinuţa
Vitalie Marinuţa
Vitalie Marinuţă: Cred că se interpretează greşit că eu am spus că se înarmează regiunea transnistreană. Nu. Eu am spus că se desfăşoară acţiuni de înarmare a contingentului rus în regiunea transnistreană, nu numai cu automobile, dar şi cu alte tipuri de armament, care nu sunt specifice după părerea mea unor operaţiuni de menţinere a păcii în condiţiile Republicii Moldova. Fiindcă noi avem peste 21 de ani de stabilitate, dacă nu punem incidentul de la 1 ianuarie curent, şi nu cred că armament greu de infanterie ar trebui să fie introdus în zona de securitate. Cel mai grav este că aceste schimbări se fac fără măcar a înştiinţa Republica Moldova, aşa cum prevăd acordurile anterioare.

Europa Liberă: Ce anume nespecific aveţi dv. ştiinţă că soseşte acum în Transnistria?

Vitalie Marinuţă: Noi vom veni cu detalii în curând, după ce vom concretiza tot - şi numărul, şi cantitatea, şi anume care sunt tipurile, ca să nu fie iarăşi insinuări. Este vorba nu de tehnică grea, dar anume de armament de infanterie, lansatoare de grenate, lunete… Şi îngrijorător totodată este că în ultimul timp în cadrul aplicaţiilor care se desfăşoară de către forţele de menţinere a păcii tot mai mult se insistă, atât din partea transnistreană, cât şi de partea rusă, ca în aceste scenarii să se includă unele elemente de atac de pe apă, folosind bărcile cu motor. Eu mereu mă întreb pentru ce, dacă e vorba de trupe de menţinere a păcii.

Europa Liberă: Şi de ce, credeţi, dle ministru?

Vitalie Marinuţă: Păi, avem râul Nistru şi doar acolo se desfăşoară majoritatea aplicaţiilor. De aceea eu consider că este iarăşi un punct de îngrijorare care ar trebui să fie discutat în Comisia Unificată de Control, dar şi în Comisia militară.

Europa Liberă: Dle ministru, dar aţi putea să ne spuneţi de unde aveţi aceste informaţii, cât de credibile sunt?

Vitalie Marinuţă: Noi suntem Armată Naţională şi cu toate că lasă de dorit finanţarea, capabilităţile armatei sunt de ajuns ca noi să ne îndeplinim obligaţiunile constituţionale.

Europa Liberă: Credeţi că poate fi acesta un răspuns la opţiunea Chişinăului de a transforma aceste forţe de pacificare?

Vitalie Marinuţă: Aprecierea politică trebuie să o dea Ministerul de Externe şi Biroul de reintegrare. Dar vreau să spun că nu poate fi, pentru că răspunsul trebuie să fie unul diplomatic. Noi, Republica Moldova, avem o poziţie deschisă faţă de soluţionarea conflictului. Dar pericolul cel mai mare este că se tensionează situaţia şi poate să fie adus un prejudiciu enorm procesului de negocieri în formatul 5+2.

Europa Liberă: S-au discutat aceste probleme la nivel de conducere a ţării?

Vitalie Marinuţă: Acesta este un proces continuu, la care se lucrează intensiv la toate nivelele şi eu cred că o hotărâre va fi primită în timpul apropiat, nu numai la nivelul republicii Moldova, dar şi în formatul 5+2.

Europa Liberă: În Consiliul Suprem de Securitate s-a discutat subiectul acesta?

Vitalie Marinuţă: Nu cred că încă este timpul…

Europa Liberă: Dl Rodozin, când a vizitat Chişinăul şi Tiraspolul, încă în aprilie a acestui an, spunea despre planurile Rusiei de a fortifica forţele de pacificatori. De ce vă miră acum aceste lucruri?

Vitalie Marinuţă: pe mine nu mă miră aceste lucruri. Pe mine mă indignează aceste lucruri şi mă îngrijorează că Republica Moldova nu a fost informată despre începerea acestui proces, despre ce armament, ce tehnică va fi înlocuită, cu ce va fi înlocuită şi cel mai important, unde se va duce tehnica şi armamentul care va fi scos din dotare. Acestea sunt trei întrebări care trebuiau o sută de procente să fie coordonate. Însuşi procesul de modernizare a misiunii de menţinere a păcii nu cred că este ceva care ar trebui să fie tratat ca ieşit din comun.

Europa Liberă: Ceea ce a spus Rogozin în aprilie nu poate fi privit ca o înştiinţare, sau e nevoie de altfel de procese în asemenea situaţii?

Vitalie Marinuţă: Sunt acorduri care stipulează cum se îndeplineşte acest schimb, cine participă, cine monitorizează, cine trebuie să fie informat, când, cum. practic toate acestea au fost încălcate şi au fost încălcate grav.
Previous Next

XS
SM
MD
LG