Linkuri accesibilitate

„90% din ceea ce citesc eu sunt ştiri, analize, legislaţie, cărţi de politici publice”


La Librăria din Cartier Alla Ceapai a stat de vorbă cu Valeriu Paşa, director al rezervaţiei Orheiul Vechi.


Valeriu Paşa: „Îmi place să citesc science fiction este o dragoste a mea încă din copilărie. Din păcate acum nu am timp să citesc foarte mult fantasy. Nu pot să spun că sunt amator a literaturii clasice. Acum, din păcate citesc mult mai mult specialitate, nici măcar pe specializare, astfel încât 90% din ceea ce citesc eu sunt ştiri, analize, legislaţie, cărţi de politici publice.”

Europa Liberă: Care e ultima carte pe care ai citit-o şi care te-a marcat?

Valeriu Paşa:
„Ultima carte pe care am citit-o, sincer să vă spun, o căutam încă din anul întâi de facultate când am aflat despre apariţia ei. Este o lucrare mai fundamentală pentru domeniul istorie scrisă de un mare istoric a sec. XX, Igor Diaconov.

Cartea se numeşte „Căile istoriei” a fost şi tradusă în foarte multe limbi. Igor Diaconov a fost un istoric cu adevărat mare, făcând zeci de ani de istorie a încercat să facă şi o monografie fundamentală, unde argumentează viziunea lui asupra etapelor de dezvoltare a umanităţii. Şi este ceva cu totul, cu totul deosebit de toate concepţiile care au fost până acum. El încearcă să păstreze lucrurile lucide şi bune din marxism, le îmbină cu informaţiile actualizate. Este şi un foarte bun cunoscător al etnografiei. Deşi este o carte micuţă, citirea i se dă foarte greu, cel puţin pentru mine, eu având şi studii de specialitate.”

Europa Liberă: Cui şi de ce ai recomanda să citească această carte?

Valeriu Paşa
: „I-aş recomanda-o tuturor celor care sunt interesaţi de istorie şi de culturologie, în general, antropologilor culturali. Este într-adevăr o carte care te ajută să înţelegi mai bine evoluţia lucrurilor, evoluţia istoriei.”

Europa Liberă: Azi lumea citeşte suficient de mult sau internetul a înlocuit cartea?

Valeriu Paşa:
„Trebuie să recunosc că pentru mine, în proporţie foarte mare, internetul a înlocuit cartea, dar eu, sincer, nu fac diferenţă între lectură, adică a citi o carte sau a citi ceva la calculator. Deci este acelaşi consum de informaţie. Altceva este pentru ce este utilizat internetul, dacă el este utilizat pentru a te informa prin citire este foarte bine.”
XS
SM
MD
LG