Linkuri accesibilitate

Țările din Balcani stîrnesc îngrijorarea UE prin afluxul de azilanți


„Un flux masiv de oameni care cer azil fără motive reale de a beneficia de protecție internațională creează probleme serioase pentru funcționarea sistemului de azil în multe țări.”


Bruxelles-ul a avertizat țările Balcanilor de Vest cu urmări aspre dacă nu reduc fluxul de emigranți care ar abuza de regimul fără vize cu Uniunea Europeană. Șase membre ale Uniunii, inclusiv Germania și Franța, au cerut chiar reintroducerea vizelor pentru candidatele la aderare din Balcani. Are detalii Alexandru Eftode:

Șase țări ale Uniunii Europene cer, într-o scrisoare adresată Comisiei Europene, posibilitatea legală de a reintroduce vizele în unele cazuri. Ea este necesară pentru a combate o explozie de cereri de azil din partea cetățenilor din Balcanii de Vest.

Austria, Belgia, Franța, Germania, Luxemburgul și Olanda spun în scrisoare că mii de oameni din Balcani le-ar bombarda cu cereri nejustificate sistemul de acordare a azilului și i-ar încetini activitatea.

Într-o primă reacție înainte ca aceste îngrijorări să fie discutate la reuniunea de săptămâna viitoare a miniștrilor europeni de interne, Comisia Europeană a spus că țările vizate, anume Albania, Bosnia, Macedonia, Muntenegru și Serbia „vor suporta consecințe”, dacă nu iau măsuri.

„Un flux masiv de oameni care cer azil fără motive reale de a beneficia de protecție internațională blochează de fapt și creează probleme serioase pentru funcționarea sistemului de azil în multe țări membre”, a declarat un purtător de cuvânt al comisarului european pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom.

„Aproape toate” solicitările de azil, a spus purtătorul de cuvânt Michele Cercone, vin de fapt din partea imigranților economici, nu celor care au nevoie de azil.

Fără a da cifre precise despre numărul total al falșilor căutători de azil, Cercone a spus că Germania a primit în primele opt luni ale acestui an 4835 de cereri, iar alte 4200 de cereri au fost depuse în Suedia, țară care, nu se numără însă printre cele care au cerut posibilitatea de a reintroduce vizele.

În Serbia, care ar fi una din sursele principale de falși căutători de azil în Uniunea Europeană, primul ministru Ivica Dacic a spus că țara sa este gată să compenseze Uniunea Europeană pentru costurile suportate din cauza acestor cereri.

„Vorbim despre mai puțin de 10 mii de solicitanți de azil în toată Europa. Vom plăti costurile pentru cei 10 mii pentru că vor fi mai puțin severe”, a spus Dacic adăugând că se va face totul ca liberalizarea vizelor să nu fie abolită.

În timp ce membre vechi ale Uniunii Europene cer posibilități legale pentru reintroducerea vizelor în Balcani, opt membre estice ale Uniunii în frunte cu România, au propus să se accelereze liberalizarea vizelor pentru Moldova, lăudată pentru progresele reformelor proeuropene. Propunerea avansată luni de ministrul român de externe, Titus Corlățean poate fi examinată la reuniunea miniștrilor europeni de externe în luna noiembrie, așa ca Moldova să treacă la o a doua etapă, mai avansată, a planului de liberalizare a vizelor cu Uniunea Europeană.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG