Linkuri accesibilitate

Hillary Clinton: siguranța ambasadelor este responsabilitatea unui serviciu al Departamentului de Stat aflat în subordinea sa


O declarație de asumare de responsabilități în context electoral american.


De la 11 septembrie 2012, cind patru americani au fost ucisi la Benghazi, in Libia, in urma unui atac terorist, asupra administratiei Obama au planat suspiciuni cu privire la maniera in care s-a raportat la incident. L-am intrebat pe corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela daca pina acum cineva din administratie a luat posibila vina asupra sa.

V: Pentru prima data se poate spune ca da. Dupa cum se stie in acel atentat si-a pierdut viata, intre cei patru, ambasadorul american in Libia, Christopher Stevens. Exista doua controverse cu privire la incident. Pe de o parte maniera in care reprezentanta diplomatica respectiva a fost sau nu aparata. Si in al doilea rind, faptul ca administratia a dat la inceput vina pe o manifestatie de protest scapata de sub control, pentru ca intr-un tirziu sa accepte ipoteza ca a fost un atentat terorist.

Hillary Clinton s-a referit la primul aspect. Secretarul de stat a spus ca isi asuma responsabilitatea in legatura cu securitatea ambasadelor, in calitate de sefa a diplomatiei americane, la conducerea unui minister cu 60 de mii de persoane, raspindite in intreaga lume. Clinton a continuat aratind ca siguranta ambasadelor este responsabilitatea unui serviciu al Departamentului de Stat aflat in subordinea sa si nu a presedintelui sau vice-presedintelui Statelor Unite.

Explicatia acestei interventii este legata de contextul electoral american. Saptamina trecuta, in dezbaterea candidatilor la functia de vice-presedinte, presedintele Obama a fost atacat pentru ca administratia sa nu ar fi aparat cum trebuie reprezentanta diplomatica dintr-o tara cu mari tensiuni cum este Libia. Vice-presedintele Biden a spun ca nu a stiut de cererea ambasadei ca securitatea sa fie intarita, cerere dezvaluita in presa, pentru ca de asta - a a spus el - se ocupa Departamentul de Stat.

Or, astazi are loc cea de-a doua dezbatere prezidentiala in care Obama trebuie sa recupereze dupa infringerea din prima dezbatere. Este de anticipat ca guvernatorul Romney il va ataca pe presedinte in legatura cu cazul Benghazi, ori interventia secretarului de stat confirma cele spuse de Biden, ca Departamentul de Stat si nu presedintia are responsabilitatea sigurantei personalului diplomatic.

Hillary Clinton a si spus ca incearca sa evite o situatie in care cele intimplate sint exploatate politic. Ipoteza sa este plauzibila, mai ales intr-un an electoral in care atentia presedintelui este impartita intre conducerea tarii si candidatura pentru un nou mandat. Este putin probabil insa ca cele spuse de Hillary Clinton vor potoli dorinta republicanilor de a folosi incidentul ca o dovada ca administratia Obama nu are o politica externa adecvata.
XS
SM
MD
LG