Linkuri accesibilitate

IMM-urile între concurenţa neloială şi indiferenţa statului


„Există interese monopoliste, oligarhice şi atâta timp cît ele vor domina, vor scădea numărul locurilor de muncă şi veniturile în micul business.”

La Chișinău are loc zilele acestea o reuniune a întreprinderilor mici și mijlocii, la care a asistat și reprezentantul UE la Chișinău Dirk Schuebel. Câțiva participanți au spus că printre problemele cu care se confruntă se numără concurența neloială și lipsa susținerii din partea statului. Detalii are Diana Răileanu.

În Republica Moldova sunt înregistrate peste 47 de mii de întreprinderi mici şi mijlocii. În ultimii ani, explică Eugen Roşcovanu, preşedintele Asociaţiei Micului Business, din lipsă de bani tot mai multe întreprinderi îşi sistează activitatea:

Eugen Roşcovanu (Foto: VIP-Magazin)
Eugen Roşcovanu (Foto: VIP-Magazin)
„Nemaivorbind de faptul că şi cei care se înregistrează sunt nevoiţi treptat, treptat să-şi restrângă afacerea din motiv că nu se întreprind măsuri concrete care ar stimula dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii. Există interese de monopolism, există interese oligarhice şi acestea, atâta timp cît vor domina, atâta timp vor scădea numărul locurilor de muncă, veniturile în micul business şi multe alte probleme care activează birocraţia în raioane şi peste tot.”

Pe lângă concurenţa neloială cu care se confruntă întreprinderile mici şi mijlocii, lipsa susţinerii din partea statului ar fi o altă problemă care ar împiedica businessul moldovenesc să devină unul competitiv. De şapte ani Natalia Gudima administrează o companie de producere a ferestrelor, deci este cea mai indicată să vorbească despre obstacolele cu care se confruntă micii întreprinzători în Moldova:

„Nu sunt susţinuţi cei care fac producţie bună, cei care creează locuri de muncă. Atenţia directorilor astăzi este îndreptată asupra inspectoratelor fiscale, asupra controalelor şi dacă nu le dai bani lor îţi fac act şi te poartă pe drumuri, asta este realitatea. În acest caz directorul în loc să îşi caute de treabă, să îşi crească compania, nu are decât să umble în apărarea imaginii companiei şi în apărarea imaginii sale personale.”

Natalia Gudima a găsit o soluţie pentru a înfrunta concurenţii dornici de profit uşor şi interesele de grup – a fondat, alături de alţi producători de ferestre, o asociaţie, pornind de la ideea că unde-s doi, puterea creşte:

„Chiar am fost nevoită în ultima jumătate de an să fondez o Asociaţie unde mi-am adunat mai mulţi concurenţi pe care, de fapt, îi socot şi colegi, pentru că ei trec prin aceleaşi dificultăţi şi am ajuns la concluzia că împreună luptăm mai uşor, pentru că de unul singur nu eşti erou. De unul singur cînd eşti cineva îţi poate pune capacul şi mai tare. Acum am bătut la mai multe uşi şi parcă lucrurile au început să se schimbe.”

Iulia Ibanji
Iulia Ibanji
În timp ce patronii întreprinderilor mici şi mijlocii jinduiesc susţinere din partea statului şi concurenţă loială, autorităţile spun că ghinionul în afaceri s-ar datora lipsei capacităţilor manageriale. De această părere este, bunăoară, directorul general al Organizaţiei pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din Moldova, Iulia Iabanji:

„Sondajele pe care noi le efectuăm permanent în rândul antreprenorilor arată că cel mai crucial, totuşi, este lipsa uneori de cunoştinţe sau capacităţi manageriale. Pe prim plan antreprenorii recunosc că este un gol de abilităţi pentru a lansa sau a menţine o activitate antreprenorială de succes.”

Mai mulţi reprezentanţi ai mediului de afaceri cu care am stat astăzi de vorbă, cred că Republica Moldova va deveni cu adevărat „ofertantă” pentru oamenii de afaceri, atunci cînd legile elaborate şi promisiunile guvernanţilor ar fi bune nu doar pe hârtie, dar şi în practică.
Previous Next

XS
SM
MD
LG