Linkuri accesibilitate

Vizita la Chişinău şi Tiraspol a ambasadorului cu misiuni speciale al Federaţiei Ruse, Serghei Gubarev (Jurnal de Chișinău, REL)


Magistrați în atenția presei (Adevărul, CIJ).


Vizita la Chişinău şi Tiraspol a ambasadorului cu misiuni speciale al Federaţiei Ruse, Serghei Gubarev, este comentată de Petru Bogatu în „Jurnal de Chişinău”. Editorialistul reţine doar o declaraţie a acestuia, care ar fi fost făcută la Tiraspol şi anume că „Moscova ar putea să recunoască oficial republica separatistă”. În avalanşa de speculaţii pe tema unei posibile recunoaşteri internaţionale a autoproclamatei republici nistrene, anunţul merită o atenţie aparte, crede dl Bogatu. „Faptul … n-are cum fi întâmplător. Gubarev nu a făcut decât să transpună într-o formulă mai tranşantă şi mai lizibilă punctul de vedere al preşedintelui Putin”, e de părere comentatorul.

Într-un interviu oferit aseară postului nostru de radio, Serghei Gubarev a declarat însă că „Transnistria va putea trăi separat de Moldova numai zburând pe Lună”.

Valentin Buda, de la cotidianul „Timpul”, preia o postare de pe reţeaua de socializare Facebook a liderului de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk. Liderul din stânga Nistrului scria zilele trecute: „Moldova nu este pentru noi, din păcate, nici model, nici pol de atractivitate economică, politică sau din punct de vedere al standardelor democratice. Aceasta nu este o critică, ci o constatare”.

Postarea îl face pe Valentin Buda să constate că degeaba laudă oficialii europeni modul în care R. Moldova accelerează procesele de aliniere instituțională a R. Moldova la Uniunea Europeană, în zadar Chișinăul este prezentat ca locul unde s-a creat povestea de succes a Parteneriatului Estic. Toate acestea nu valorează doi bani, atunci când progresele R. Moldova sunt evaluate de liderul separatist de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk.

În atenţia presei revin astăzi şi câţiva judecători. De exemplu Ion Busuioc de la Judecătoria sectorului Centru al Capitalei care în august a accidentat mortal un om. Magistratul este şi acum nepedepsit, notează jurnaliştii de la „Adevărul” cărora li se pare suspect faptul că la două luni de la accident oamenii legii de la Criuleni susţin că lucrează în continuare la dosar fără a oferi informaţii. Ca şi procurorii, magistratul răspunde sec la întrebările legate de accident. „Astfel de dosare nu se rezolvă într-o zi sau două. Nu ştiu care îs şansele mele să fiu declarat nevinovat”, a declarat pentru „Adevărul Ion Busuioc.

„Centrul de Investigaţii Jurnalistice” publică o investigaţie despre un judecător de la Curtea de Apel Chişinău, Sergiu Arnăut, care locuieşte într-o casă cu trei nivele, evaluată împreună cu terenul la peste două milioane de lei. Averea, înscrisă pe numele soţiei sale, nu figurează în declaraţiile pe venituri şi proprietăţi ale judecătorului. Reporterii Centrului de Investigaţii Jurnalistice au constatat că primăria Chişinău ar mai fi vândut familiei Arnăut, contrar legislaţiei, un teren de 270 de metri pătraţi, ultima bucată de spaţiu public care servea drept teren de joacă şi cale de acces pentru locuitorii din zonă. Soţia magistratului, Tatiana Arnaut, i-a ameninţat cu răfuiala pe reporteri: „la mine actele sunt în regulă, căci dacă nu erau în regulă, nu ar fi fost îngrădit teritoriul. Luaţi seama cum scrieţi şi ce scrieţi. Să nu vă frigeţi ca alţii”, i-a bruscat femeia.

Editorialistul Nicolae Negru de la „Jurnal de Chişinău” observă două motive minore, ciudate, de discordie în cadrul AIE: dorinţa lui Mihai Ghimpu de a deveni membru al Biroului permanent al Parlamentului şi formarea fracţiunii deputaţilor neafiliaţi. „În ciuda înţelegerilor de a nu provoca scandal, în ambele cazuri liderul PL îşi manifestă supărarea în public, reproşându-le partenerilor de coaliţie că discriminează partidul său, că fac jocul lui Dodon, împotriva sa”, menţionează autorul. În opinia dlui Negru, Mihai Ghimpu ar face bine să ia exemplu, să nu caute motive de ceartă, să nu comunice cu ceilalţi lideri ai coaliţiei de guvernământ prin intermediul presei, ci să-şi expună doleanţele în cadrul Consiliului AIE.

Reporterii publicaţiei de limba rusa „Moldavskie Vedomosti” constată că acest an a fost unul foarte complicat pentru agricultori. Ministerul Agriculturii susţine că suma pierderilor suportate de fermieri de pe urma secetei ar depăşi 2,5 miliarde lei, pe când Asociaţiile agricole vorbesc de cel puţin 3 miliarde. În articol se mai arată că Guvernul a alocat pentru susţinerea fermierilor 162 de milioane de lei. 60 de milioane sunt destinate pentru compensarea parţială a cheltuielilor suportate la semănatul grâului de toamnă pentru roada anului 2013, iar 90 de milioane de lei pentru semănatul porumbului. În articol se mai arată că banii urmează să fie distribuiţi agricultorilor prin intermediul Agenţiei de Intervenţii şi Plăţi în Agricultură începând cu 1 noiembrie.
XS
SM
MD
LG