Linkuri accesibilitate

Astăzi în Moldova și în lume


Agenda principalelor evenimente anunțate ale zilei.


La Chișinău va avea loc o dezbatere pe tema activității sau mai degrabă inactivității consiliului municipal. Titlul conferinței organizată la sediul agenției de presă Info-Prim Neo este chiar „Consiliul municipal Chișinău. De ce nu merge?”. Ar urma să fie prezenți actorii principali, adică primarul liberal Dorin Chirtoacă și președinții fracțiunilor, inclusiv al fracțiunii comuniste.

Mișcarea Populară Antimafie organizează astăzi la Chișinău o conferință de presă cu titlul incitant „Tribunalul Public Antimafie în Acțiune”.

Tot în capitală continuă două săptămâni de instruire, începută ieri, pentru profesioniștii în drept din șase țări. UNICEF Moldova în parteneriat cu UE desfășoară proiectul regional „Protecția copiilor împotriva torturii și maltratării”.

O altă echipă de experți de peste hotare, din două persoane, a sosit ieri la Chișinău de la Strasbourg. Este vorba de raportorii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Lise Christoffersen, din Norvegia, și Piotr Wach din Polonia, care vor evalua cum și-a îndeplinit Republica Moldova angajamentele față de forul european. Este prima asemenea vizită după ce spicherul Marian Lupu a propus la Strasbourg încetarea monitorizării Republicii Moldova de către Consiliul Europei.

Astăzi la Bruxelles președintele Parlamentului European, Martin Schulz, va prezida ceremonia decernării Medaliei Europene a Toleranței, care va recompensa de data aceasta eforturile făcute pentru reconcilierea în spațiul fostei Iugoslavii de președintele Croației, Ivo Josipovici, și fostul președinte al Serbiei, Boris Tadici. Croația va deveni la anul cea de a 28-a membră a Uniunii Europene, iar Serbia a devenit anul trecut țară candidată la aderare. Croația și Serbia sunt cele mai mari dintre fostele republici iugoslave și sunt considerate în general principalii actori ai conflictelor din anii '90 ai secolului trecut.

Premierul Turciei, Recep Tayyip Erdogan, va vizita astăzi capitala Azerbaidjanului, Baku, unde se desfășoară sumitul Organizației de Cooperare Economică, o structură interguvernamentală care își are sediul la Teheran și din care fac parte țări din Asia Centrală și de Sud. Cea mai importantă instituție a organizației este banca ei, care își are birourile la Istanbul.

În Statele Unite va avea loc diseară, adică la noapte către zori după ora Moldovei, a doua dezbatere a candidaților la președinție: președintele democrat Barack Obama și guvernatorul republican Mitt Romney. Prima dezbatere, în urmă cu aproape zece zile, a fost dominată în mod surprinzător pentru unii de republicanul Romney, care a făcut figură mai bună decât un președinte neobișnuit de pasiv și parcă obosit de campania electorală. De atunci a avut loc și singura dezbatere a vicepreședinților, democratul Joe Biden și republicanul Paul Ryan, care, după opinia majorității analiștilor, s-a încheiat la egalitate și a fost mult mai dinamică.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

Previous Next

XS
SM
MD
LG