Linkuri accesibilitate

„Dacă îngrijorarea editorilor se va transforma într-o reticență totală, tot ce s-a construit în ultimii ani se duce pe apa sîmbetei.”


De vorbă cu Elisabeth Ochsenfeld și Lucian Teodorovici la Tîrgul de carte de la Frankfurt pe Main.



Pentru lumea culturală internațională, Tîrgul Internațional de Carte de la Frankfurt, cel mai mare din Europa, joacă, între altele, rolul unui soi de barometru pentru a măsura evoluțiile cultural-politice din diversele țări ale lumii. Pornind de la situația standului românesc și absența repetată a R. Moldova la Tîrgul de la Frankfurt, Victor Eskenasy a solicitat opiniile unor oameni de cultură întîlniți zilele trecute la fața locului:

Prezența sau absența unei țări (ultima, cazul Moldovei), felul în care se prezintă industria cărții și editurile, cei care le reprezintă, sînt toate indicatori ai unor politici, tendințe, tensiuni, a temperaturii democrației și a culturii, în general, și am încercat la Tîrgul de la Frankfurt să culeg cîteva impresii și opinii despre cultura română în acest moment precis.

In prezent lucrînd ca grafician la Universitatea din Heidelberg, absolventă în anii 1970 a Facultății de Arte Plastice din Timișoara, autoare, între altele, a unui frumos volum trilingv - fotografie și pictură, însoțite de texte semnate de diverse personalități ale lumii artistice -, volum intitulat „Vino
cu mine în pădurea de mesteceni. Mnemosyning”, Elisabeth Ochsenfeld, nu a ezitat să-și spună părerea, din perspectivă occidentală, în scurtul interviu acordat Europei Libere, despre impresia pe care i-a lăsat-o vizita la standul românesc de carte:

Elisabeth Ochsenfeld: „Citisem pe net înainte de a veni, eram deja pregătită să văd o mică tragedie și, într-adevăr, mi s-a confirmat. Este trist ceea ce am găsit aici, aceste cutii cu cărți într-o dezordine...; cărțile care ar trebui să fie cele mai frumoase și într-o formă estetică prezentate, nu sînt prezentate. Și este pustiu! Este un stand pustiu, pe lîngă care treci fără să-l observi, din păcate.”

Europa Liberă: Mă gîndeam că arată puțin ca la talcioc, cărți aruncate efectiv una peste alta, nimeni nu le poate vedea sau scormonește printre ele...

Elisabeth Ochsenfeld la standul României de la Tîrgul de carte
Elisabeth Ochsenfeld la standul României de la Tîrgul de carte
Elisabeth Ochsenfeld: „Da, probabil că nu a fost gîndită o formă clasică și pot să și spun un nume, al lui Peter Moser, care trăiește în apropierea Frankfurtului [și] singur s-a oferit pentru anul viitor să facă el un proiect de prezentare a cărților, care să își aibe onoarea cuvenită...”

Europa Liberă: Sperăm la mai bine. Dar, cunoscînd mai bine România, Timișoara, vedeți vreo speranță în clipa de față?

Elisabeth Ochsenfeld: „Cu siguranță! Eu sînt convinsă că există o
Mesteceni (Elisabeth Ochsenfeld)
Mesteceni (Elisabeth Ochsenfeld)
generație tînără, pe care eu o susțin și sînt prezentă cumva în viațalor; știu că se întîmplă lucruri extraordinar de bune și sînt oameni mulți tineri, care sînt în România, vor să rămînă și vor să schimbe ceva.

Și sînt convinsă că dacă li se dă șansa - pentru că asta este să li se dea șansa - să nu rămînă într-o rutină prăfuită, ci pur și simplu să li se dea șansă să se afirme și să-și prezinte conceptul, cu siguranță se va putea împlini ceva. Sînt stropi... Dar sînt stropi binefăcători!”

Europa Liberă: Cum să li se dea șansa cînd Institutul Cultural Român în loc să se dezvolte pe exterior, se dezvoltă acum în țară?...

Elisabeth Ochsenfeld: „Da, din păcate, și nu numai în țară, dar felul în care se prezintă este jalnic, am senzația că sîntem aruncați îndărăt cu multă, multă vreme, din păcate. Aerul pe care l-a avut Institutul a fost de neconceput în comparație cu ceea ce se întîmplă acum; deja, într-un timp atît de scurt să se întîmple atîtea lucruri negative! Este regretabil, într-adevăr. Eu sînt convinsă că există breșe, cum există bienale de artă, de muzică... Pe această cale se mai poate întîmpla ceva și, cu siguranță, există idealiști, - eu mă consider o idealistă - și din cauza aceasta cred în continuare că se va putea face ceva. Măcar în măsură mică, dar se va putea face ceva...”

Scriitorul, ziaristul și redactorul de carte ieșan Lucian-Dan Teodorovici, revenit la Frankfurt ca reprezentant al editurii Polirom,
Lucian Dan Teodorovici la Tîrgul de carte (foto E. Ochsenfeld)
Lucian Dan Teodorovici la Tîrgul de carte (foto E. Ochsenfeld)
este un profesionist în ale cărții și în promovarea ei și a culturii române în general, prin intermediul contactelor stabilite la tîrgurile internaționale. Iată ce ne declarat, într-un interviu mai amplu, pentru Europa Liberă:

Lucian Teodorovici: „Aș face observația că mie Tîrgul mi se pare nu mai sărac dar mai lipsit de viață, parcă mai lipsit de optimismul pe care îl vedeam în alți ani.”

Europa Liberă: Românilor nu le lipsește inteligența. Mă uitam la italieni și la ceilalți și există într-adevăr mai puțină viață în standuri...

Lucian Teodorovici: „Ce să spun?... Important e aici, sau la fel de important este aici ce se întîmplă înaintea de ziua deschisă publicului, acele contacte pe care le faci cu diverși editori străini, nu numai din Germania, ci și din alte părți. Din punctul meu de vedere, este puțin peste așteptări, pentru că mă gîndeam că criza va crea niște probleme în sensul comunicării. Din fericire, lucrurile au mers destul de bine.

Situația în general din Europa și, mai ales, situația din ultima vreme din România, m-a făcut să fiu îngrijorat, m-a făcut să cred că lucrurile vor merge mult mai rău decît au mers aici. In toate discuțiile noastre am constatat că există o mare îngrijorare din punctul de vedere al editorilor străini, dar disponibilitatea e aceeași.

Dacă lucrurile vor merge bine în România, atunci vom avea și motive să sperăm că vor continua toate programele, că vor fi scriitori în continuare interesanți pentru editurile străine. Dacă nu, îngrijorarea despre care vorbeam, a editorilor, se va transforma într-o reticență totală și atunci cred că tot ce s-a construit în ultimii ani se duce pe apa sîmbetei.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG