Linkuri accesibilitate

Un agent de circulaţie din zece a trecut evaluarea


Absolvenți ai Academiei de Poliție revin pe băncile școlii să învețe de agent de circulație.

168 de proaspăt absolvenți ai Academiei de Poliție au început astăzi un curs nou pentru a se pregăti să-i înlocuiască pe ofițerii poliției rutiere, care au picat recentul test de profesionalism. Despre cum au fost selectați cursanții, cum vor fi angajați și de ce au avut nevoie de un curs nou la numai câteva luni după absolvirea academiei s-a interesat Liliana Barbăroșie:

Dintr-un ultim bilanţ publicat astăzi pe site-ul ministerului de interne rezultă că doar 46 din 475 de poliţişti rutieri, adică cam unul din zece, supuşi în ultimele săptămâni unei testări, au trecut fără rezerve evaluarea pe care ministerul o prezintă drept una „ordinară”, desfăşurată cu regularitate o dată la un an şi jumătate.

Potrivit aceluiaşi comunicat, alții peste 400 de agenţi de circulaţie fie vor trebui să abandoneze această activitate, fie vor repeta testul peste jumătate de an ca să-şi poată continua munca, proporţia fiind de cam 50 la 50.

Comentând recent această situaţie, ministrul de pe interne, Dorin Recean, spunea că toţi poliţiştii care nu corespund exigenţelor profesionale şi de integritate trebuie să plece sau să fie demişi, iar în locul lor să vină alţii, de ce nu - proaspeţi absolvenţi ai instituţiilor de profil:

„Noi facem regulă în sistem. Noi construim un sistem. Ceea ce trebuie să facem e să avem oamenii integri şi eficienţi, respectiv, trebuie să-i instruim. Asta facem,” spunea ministrul Recean.

Astăzi instruirea despre care vorbea ministrul a şi început. În jur de 170 de absolvenţi ai Academiei de Poliţie „Ştefan cel Mare” din Chişinău au fost admişi la nişte cursuri speciale de două luni, „pentru a suplini rândurile poliţiei rutiere”, aşa cum se arată într-un comunicat al MAI.

L-am întrebat pe Dan Chiriţă, şeful direcţiei organizare, inspectare şi tehnologii informaţionale din cadrul Poliţiei Rutiere, de ce ar fi nevoie de o recalificare în cazul unor proaspeţi absolvenţi pentru instruirea cărora statul a cheltuit deja fonduri bugetare:

„Academia de poliţie nu instruieşte cadre nemijlocit pentru poliţia rutieră. Ei primesc o pregătire generală. În cadrul acestui curs o să primească o pregătire specială.

Europa Liberă: O să-i instruiţi şi cum să nu ia mită?

Dan Chiriţă: Asta e de la sine înţeles.”

Dan Chiriţă afirmă că înscrierea la cursul de instruire s-a făcut în baza unor cereri depuse de participanţi, dar ca să ajungă să fie angajaţi, fiecare din ei va trebui să susţină un nou test de evaluare.

Sergiu Ostaf, directorul Centrului de resurse pentru drepturile Omului CREDO, nu crede în reuşita unor astfel de măsuri, dacă nu vor fi urmate şi de multe altele, cum ar fi:

„Utilizarea echipamentului depersonalizat pentru depistarea cazurilor de încălcare a regimului de circulaţie, adică camerele de luat vederi care ar reduce contactul uman între poliţist şi persoana care conduce. Este normal că trebuie să avem drumuri de calitate şi marcaj calitativ. Normal că e nevoie să avem şi o procedură clară de plângeri asupra comportamentului poliţiştilor. Acum acest mecanism lipseşte…”

De fapt, Sergiu Ostaf crede că autorităţile poliţieneşti încearcă în prezent să se plieze pe modelul georgian de reformare a poliţiei. Numai că fără o viziune clară asupra căilor de atingere a obiectivului final – omiterea corupţiei din sistem:

„Imaginaţi-vă că 90 la sută din poliţişti sunt disponibilizaţi. Avem însă o soluţie de înlocuire a acestora? Luăm proaspăt absolvenţi ai Academiei de Poliţie…OK, este o soluţie. Dar ei trebuie să vină să lucreze pe anumite tipare noi elaborate. Dar tiparele acestea sunt puse în aplicare? Eu sunt sigur că nu. Modelul georgian a existat într-adevăr, cu „stingerea luminii” şi aducerea oamenilor noi pe tipare noi construite. Dar în cazul nostru ce se întâmplă? Se pare că lumea a fost disponibilizată şi nu a fost pregătit managementul acela mediu care să preia activitatea. Mi se pare o abordare de simulare a experienţei georgiene, dar teamă mi-i că nu va da rezultate,” ne-a spus Sergiu Ostaf.
Previous Next

XS
SM
MD
LG