Linkuri accesibilitate

Belgia: un pas în plus spre scindare în urma alegerilor locale


Victoria ultranaţionaliștilor în Flandra, cumulată cu mișcările similare din Catalonia si Scoţia, îngrijorează UE.


Prin alegerile locale de duminica 14 octombrie, Belgia a facut un pas in plus spre scindarea țării intre nordul flamand - Flandra - si sudul francofon: Valonia si Bruxelles: ultrantionalistii independentisti flamanzi ai lui Bart de Wever (partidul Noua Alianță Flamandă, N-VA) au progresat enorm in alegerile locale de ieri; de Wever insusi devine primarul Antwerpenului (Anvers), al doilea oraș al Belgiei si al doilea port al Europei (după Rotterdam).

"Si acum sa pregătim Belgia confederală", a fost prima frază a lui Bart de Wever, duminica seara la anunțul victoriei. "Confederal" se traduce, in jargonul nationalistilor flamanzi prin independența regiunii lor.

Flandra este o provincie prospera si monolingva, care nu recunoaște existența minorității francofone si in care Consiliul Europei a anchetat deja in legătura cu nerespectarea drepturilor francofonilor.

Independentisti din N-VA doresc scindarea Belgiei, abolirea monarhiei si au cerut ieșirea țării din Francofonie. In majoritatea regiunilor Frandrei, ei au realizat intre 20-30%.

N-VA e pe cale de a deveni astfel, in urma acestor alegeri, principalul partid din Flandra, însă o alta surpriza a scrutinului este si scorul neasteptat al altor extremisti, de pilda al celor de stânga, Partidul Muncitoresc din Belgia, de orientare maoistă, practic singura formațiune politica belgiană ce funcționează simultan atât in Flandra cît si in Valonia si la Bruxelles.

Partidul Muncitoresc (PTB-PVDA) realizează un scor important chiar si in Antwerpen/Anvers, orașul unde extremiștii de dreapta au luat primăria. La Liège, principalul oraș din Valonia, maoistii intrã de asemenea in consiliul comunal al primăriei.

Alt partid -inițial marginal- care realizează un scor important sint ecologistii, in special in Valonia, unde au câștigat o serie întreagă de primării.

Desi aceste partide nu sint prezente la nivel federal, iar Belgia va mai funcționa doi ani, pana la viitoarele alegeri parlamentare, in formula sa actuala, condusă de o coalitie de partide tradiționale, influența crescanda a ultranationaliștilor in Flandra, cumulată cu mișcările similare din Catalonia si Scotia, reprezintă o tendința extrem de ingrijoratoare pentru UE. Bruxelles gazduieste instituțiile UE si NATO, iar scindarea Belgiei ar fi o grea lovitura pentru discursul unificator european, ca si pentru coeziunea euroatlantica.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG