Linkuri accesibilitate

În apărarea lui Mircea Cărtărescu (Evenimentul zilei, Contributors.ro)


Dreapta politică îşi expune mai concret oferta electorală (Adevarul)

Campania de denigrare a celui mai proeminent prozator roman, Mircea Cartarescu, este contracarata astazi de mai multi comentatori. In preajma anuntarii premiilor Nobel pentru literatura, pentru care Cartarescu era cotat de agentii specializate al douazeci si treilea, autorul romanului Orbitor devenise brusc oaia neagra a Televiziunilor si publicatiilor arondate puterii de la Bucuresti.

Mircea Mihaies vede, in Evenimentul zilei, citam, ” un caz-şcoală dintr-o barbară operaţie de a îngenunchea independenţa spiritului. Uciderea în efigie a lui Cărtărescu e doar un episod al restauraţiei în forţă” (am incheiat citatul). Scriitorul, care face si publicistica pe teme politice si s-a exprimat dur asupra derapajelor de la democratie ale actualei puteri, e pus la stalpul infamiei ca ”omul lui Traian Basescu”. Nu mai conteaza ca in articolele sale din presa cotidiana, a fost la fel de critic cu seful statului, ca și cu adversarii lui.

Si Vladimir Tismaneanu revine asupra subiectului intr-un comentariu postat pe contributors.ro. Campania anti-Cartarescu isi propune de fapt, citam, ”sa stigmatizeze vechea conducere a ICR care i-ar fi acordat lui prozatorului un statut privilegiat. Nu se sufla o vorba despre alti cunoscuti scriitori care au fost in chip egal sprijiniti pentru promovarea operei lor pe plan international”, adauga Tismaneanu, care spera ca acesti intelectuali vor gasi resursele de curaj sa afirme public adevarul”.

Dreapta politica isi expune astazi in linii mai concrete oferta electorala. O face in Adevarul, prin vocea liderului Partidului Forta Civica, Mihai Razvan Ungureanu. Ca parte din Alianta Romania Dreapta, a carei sigla se va regasi pe buletinele de vot, Ungureanu explica de ce Forta civica va cere apartenenta la grupul popular european, si nu la cel liberal: viziunii economice de tip liberal, noul partid ii adauga si o componenta conservatoare, care, spune Ungureanu, ”porneşte de la evidenţierea comunităţii şi a familiei ca nucleu structural al societăţii româneşti”. ARD (Alianta Romania Dreapta, din care mai fac parte Partidul Democrat-Liberal si Partidul National Taranesc Crestin Democrat) propune de asemenea scaderea cotei unice de impozitare de la 16% la 12%, ca instrument de stimulare de investitiilor, dar si o stabilitate mult mai mare a legislatiei fiscale, pentru mai nu descuraja investitorii straini. Ultimul prim ministru din guvernarea democrat-liberala lanseaza din nou, in acest interviu, o invitatie catre liberali sa vina alaturi de familia doctrinara fireasca, lasand deoparte actuala conducere a PNL, in frunte cu Crin Antonescu.

Intre timp, premierul social-democrat Victor Ponta anunta ca guvernul nu mai are bani pana la sfarsitul anului, decat pentru plata salariilor bugetarilor si pensiile. Editorialul ziarului Evenimentul zilei, scris de Mircea Marian, se mira ca Ponta inca mai vrea sa reprezinte Romania la Consiliul european din noiembrie (unde de regula merge presedintele Traian Basescu), in ciuda imaginii sale foarte proaste in Europa, inclusiv de pe urma doctoratului plagiat.
XS
SM
MD
LG