Linkuri accesibilitate

Banii lui Gigi Becali și ideile liberale


Romania, George Becali, leader of the ultranayionalist New Generation Party
Romania, George Becali, leader of the ultranayionalist New Generation Party

De ce ar vrea PNL să se asocieze cu proprietarul de oi.



Patronul clubului de fotbal “Steaua”, Gigi Becali a povestit joi seară ca se afla in negocieri pentru obtinerea unui fotoliu de parlamentar cu sustinerea Uniunii Social Liberale (USL). Mai exact, Becali spune ca ar fi discutat chiar cu liderul liberalilor pe aceasta tema, iar in schimbul asocierii PNL cu Partidul Noua Generatie (PNG), formatiunea de buzunar a patronului Steaua, acesta va veni in “noua constructie” cu toate proprietatile pe care le detine partidul sau. Este vorba mai ales de cladiri, dar nu sint excluse nici donatiile, mai mult sau mai putin transparente, fiindca inainte de alegeri partidele au nevoie de bani lichizi pentru campanie. De altfel Gigi Becali a promis explicit si la o ora de virf ajutorul sau material liberalilor, contra candidaturii sale intr-un colegiu din sectorul 6 din Bucuresti

Gigi Becali are 54 de ani, iar in 2009 a fost ales eurodeputat pe listele partidului extremist România Mare, dupa o scurta perioada petrecuta la inchisoare. Extravagant prin declaratii si comportament, needucat si foarte agresiv, Gigi Becali a devenit popular dupa ce a cumparat cea mai titrata echipa de fotbal din Romania. Averea lui, estimata intre 700 de milioane de euro si 3 miliarde, a fost strinsa mai ales prin speculatii imobiliere, dar si cu ajutorul statului fiindca primele schimburi de terenuri le-a facut prin Ministerul Apararii Nationale, care i-a oferit in schimbul unor loturi fara valoare de piata, citeva hectare in zonele cele mai scumpe, unde urmau sa se ridice cartiere rezidentiale.

Gigi Becali ar vrea sa renunte la Parlamentul European si sa se mute in Legislativul de la București, unde ar avea mai multa audienta, dar si mai multa influenta, fiindca dupa modelul balcanic, patronul Stelei crede ca poate cumpara orice si pe oricine.

Este totusi neclar de ce ar vrea liberalii sa se asocieze cu un personaj zgomotos si fara simtul masurii. Liderii PNL nu avut reactii de delimitare fata de aceste negocieri care se poarta cu Gigi Becali. Doar fostul premier Calin Popescu Tariceanu a spus ca nu e un lucru care merita salutat. Totusi intelectualii partidului nu s-au pronuntat inca. Tirgul pare sa fie gindit strict pentru bani, numai ca electoratul liberalilor este format din oameni educati care nu-l agreaza pe Traian Basescu, socotind ca nu e prea slefuit, asa ca apropierea de Gigi Becali ar putea duce si mai mult la diminuarea simpatiilor fata PNL. Pe de alta parte decizia nu a fost inca luata si poate ca liderul PNL testeaza opinia publica.

Acum patru ani democrat-liberalii au incercat o miscare similara cu Dumitru Dragomir, seful Ligii Profesioniste de Fotbal si fost deputat al extremistilor de la Romania Mare, dar reactiile din partid au fost mult mai dure, mergind pina intr-acolo incit poltiologul Catalin Avramescu, acum ambasador al Romaniei la Helsinki a refuzat atunci sa mai candideze din partea PDL in semn de protest.

Gigi Becali este simbolul omului simplu care reuseste, a baiatului de la tara care se integreaza in lumea clarobscura a capitalei si care incearca apoi sa-si rascumpere pacatele prin donatii exagerate catre Biserica Ortodoxa. Are fanii lui din lumea fotablului si electoratul pe care si l-a format in timp ajutind diverse comunitati aflate in dificultate cu bani lichizi. PNL ar putea insa pierde cu Gigi Becali tot ceea ce a cistigat de pe urma neadecvarii lui Traian Basescu.

Oricum acceptarea sa intr-un partid traditional cu valori occidentale ar insemna in cele din urma aderarea implicita a liberalilor la declaratiile homofobe, ortodoxiste si rasiste, pe care Gigi Becali le proclama de cite ori are ocazia, sensibilizind in acest fel coarda sensibila a nationalismului.

Politigraf

XS
SM
MD
LG