Linkuri accesibilitate

„Tragedia Moldovei este că avem o societate şi o clasă politică dezbinate” (V. Ciobanu/Adevărul)


„Traseismul politic din Republica Moldova ar putea lesne căpăta statut de profesie.” (Jurnal de Chișinău).


Mandatul Alianţei pentru Integrare Europeană, care domină de trei ani scena politică din Republica Moldova, se va încheia formal în 2014. „Ce forţe ar aduce la putere o eventuală alternanţă la guvernare?”, se întreabă Vitalie Ciobanu în „Adevărul” .În opinia autorului, „tragedia Moldovei este că avem o societate şi o clasă politică dezbinate, care jură pe valori antagonice, încât o schimbare a guvernării (un exerciţiu benefic pentru sănătatea democratică a unei naţiuni) la noi va însemna instaurarea unei alte paradigme politice: atacuri asupra limbii române, simbolurilor naționale și manualelor de istorie sau schimbarea partenerilor strategici”.

Despre cum au ajuns liderul PL, Mihai Ghimpu şi liderul PCRM, Vladimir Voronin, să fie uniţi de aceeaşi supărare, scrie Petru Bogatu în paginile „Jurnal de Chişinău”. Autorul observă că cei doi şi-au vărsat săptămâna curentă marele năduf de pe micile ecrane. „Inamici naturali, Mihai Ghimpu şi Vladimir Voronin sunt supăraţi nu unul pe altul, după cum ar fi firesc. Ambii acuză o singură ameninţare, arătând cu degetul spre PLDM şi PDM. Liderul liberal şi cel comunist bănuiesc că Vlad Filat şi Marian Lupu ar trage sforile în culise pentru a-l întări pe Igor Dodon în vederea creării unei noi majorităţi parlamentare”, e de părere dl Bogatu.

Raisa Lozinschi-Hadei de la „Jurnal de Chişinău” notează că în ultimii 11 ani, cel puţin 46 de deputaţi s-au dezis de partidele pe ale căror liste au ajuns în Parlament, deşi apoi şi-au continuat activitatea de aleşi ai poporului. „Traseismul politic din Republica Moldova ar putea lesne căpăta statut de profesie. Vedem aceiaşi actori politici într-un partid pentru ca mai apoi, în funcţie de poziţia pe care o câştigă sau nu formaţiunea în societate, să-i regăsim sub alte culori, scandând lozinci diferite de ideile promovate de ei anterior. După 2001 încoace, fenomenul a căpătat amploare, iar deseori parlamentarii decideau să slăbească fracţiunea cu care au intrat în Parlament de dragul unui os aruncat de guvernare”, conchide autoarea.

Liubovi Cegarovskaia de la „Moldavskie Vedomosti” scrie că de Ziua Internaţională a Oamenilor în Etate, marcată la 1 octombrie, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale a promis să le ofere ajutoare materiale pensionarilor. „Mai mulţi bătrâni s-au plâns la redacţie că deşi o duc greu nu au reuşit să se bucure de acest ajutor. Problema e că Ministerul Muncii nu a fost explicit atunci cînd a făcut declaraţia şi a omis faptul că de aceşti bani, 350 lei, vor avea parte doar pensionarii ce au depăşit vârsta de 80 de ani, iar dintre aceştia, doar cei care primesc o pensie minimă”, relatează Liubovi Cegarovskaia. În încheierea articolului ziarista se întreabă de ce Guvernul nu găseşte destui bani pentru a ajuta bătrânii, însă cheltuie milioane pe scrutine electorale şi referendumuri fără rost.

„Partidele politice, cel mai profitabil business din R. Moldova”, este titlul editorialului semnat de Constantin Tănase în „Timpul”. „Șefii partidelor se comportă ca cei mai prosperi oligarhi: au mașini luxoase, se îmbracă glamuros și trăiesc foarte frumos. Dacă o afacere poate fi ușor închisă, să închizi un partid politic practic e imposibil: sar toate „familiile politice” din Europa și te acuză de „strangularea democrației”. Partidele se vând și se cumpără, se închiriază pe perioada unei campanii electorale, mâine se vor transmite prin moștenire”, ironizează dl Tănase.
XS
SM
MD
LG