Linkuri accesibilitate

22 de parlamentari au fost condamnați penal, majoritatea pentru corupție, iar 59 și-au schimbat partidul (Adevărul)


Daniel Morar a demitizat politica românească şi a început restructurarea ei (România Liberă)



Doua comentarii se referă astăzi la concluziile recent publicate de Institutul de Politici Publice cu privire la prestația clasei politice. În „Adevărul”, Mircea Vasilescu remarcă ce slab interes au suscitat datele acestui studiu. S-a făcut ceva caz despre topul parlamentarilor chiulangii, arata Vasilescu, dar n-a acordat nimeni atenție înființării unui site initulat „Aleșii votează”, unde oricine se poate informa despre aleșii poporului. Iar detaliile nu sunt tocmai banale, câtă vreme doar în actuala legislatură 22 de parlamentari au fost condamnați penal, majoritatea pentru corupție, iar 59 și-au schimbat partidul. ”Poporul mioritic e însă blazat şi fatalist, scrie Vasilescu: fie îi acuză la grămadă pe <ăştia din Parlament>, fie nu le acordă atenţie şi votează ce propun partidele. Iar partidele (...) îi vor propune, în mare parte, pe aceiaşi oameni credincioşi <cauzei>.”

De același studiu al IPP se ocupă și Mircea Kivu, în „România liberă”. După ce remarcă la rîndul lui gravitatea datelor, ajunge la concluzia că este vorba chiar de un diagnostic pus actualului sistem de vot. În forma de acum, votul uninominal, care urmează să fie folosit și la alegerile parlamentare din 9 decembrie, va aduce în Parlament tot oameni cu notorietate şi putere financiară în detrimentul competenţelor. Mulți parlamentari nu se pricep la nimic, nu sunt specialiști pe niciun domeniu, nu sunt capabili să formuleze și să dezbată legi. Ei vin să îndeplinească interesele partidelor, de aceea așa numita ”mașină de vot” înlocuiește total dezbaterea parlamentară. Mircea Kivu citește în aceste date că Parlamentul de la București respinge în bloc amendamentele la legi, prin simpla însumare a voturilor majorității. Parlamentarii nici măcar nu prea scriu legi, de vreme ce 74% dintre ele au fost formulate la guvern , iar majoritatea celor adoptate au fost ordonanțe de urgență ale guvernului.

Dacă Parlamentul a căzut tot mai mult în topul popularității instituțiilor statului, în schimb justiția a avut de câștigat în ultimii ani, grație numirii în funcții cheie a unor personalități de calibru înalt. Sabina Fati îi face în „România liberă” un portret procurorului Daniel Morar, care a condus timp de șapte ani și jumătate Departamentul Național Anticorupție. După anchetarea a 4700 de persoane, un prim ministru, un ministru și opt parlamentari sunt deja în închisoare. ” Daniel Morar a demitizat politica românească şi a început restructurarea ei (...), arata editorialista. Cei care au dosare penale vor trebui să le dea explicaţii alegătorilor şi, în viitorul ceva mai îndepărtat, s-ar putea să se modifice mentalităţile şi comportamentul celor care vor să ajungă în parlament, în guvern sau în magistratură. (...) Aceste lucruri se întâmplă şi datorită lui Daniel Morar, probabil unul dintre puţinii câştigători ai partidei care s-a jucat în epoca Băsescu.”
XS
SM
MD
LG